Slider H-vison

H-vision

H-vision (English)

Het H-vision-project voor grootschalige productie en toepassing van waterstof biedt de industrie in Rotterdam de mogelijkheid nog vóór 2030 de CO2-emissies aanzienlijk omlaag te brengen. H-vision richt zich op de productie van blauwe waterstof, dat wordt gemaakt op basis van aardgas en restgassen uit raffinage. Bij de productie hiervan wordt CO2 afgevangen, die veilig wordt opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee of wordt gebruikt als bijvoorbeeld bouwsteen voor basischemicaliën als methanol.

Met de aanleg van infrastructuur en installaties baant H-vision de weg voor de grootschalige introductie van groene waterstof in een later stadium. Hiermee vormt H-vision de start van de waterstofeconomie in Rotterdam en draagt daarmee in hoge mate bij aan de klimaatdoelstellingen.

H-­vision is een samenwerkingsverband van partijen, overwegend uit het havenindustriegebied van Rotterdam, die de hele waterstofketen vertegenwoordigen, van productie tot eindgebruik. Medio 2019 publiceerden zij een omvangrijke haalbaarheidsstudie, die laat zien dat H-vision al snel een substantiële CO2-reductie kan opleveren. Nu werken de H-­vision-partners aan de vervolgstappen die tot de start van het project moeten leiden.

De partijen zijn: Deltalinqs, Air Liquide, BP, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam, Power Plant Rotterdam, Shell, Uniper, Koninklijke Vopak en ExxonMobil.

Nieuws

2020-05-07

H-vision: backbone door haven Rotterdam stimulans voor komst waterstofhub

Het projectteam van H-vision ziet de aankondiging van het Havenbedrijf Rotterdam om met partners een waterstofnetwerk door de haven aan te leggen als een stimulans voor de vorming van een internationale waterstofhub in Rotterdam. H-vision stelt tevens vast dat alle waterstofprojecten die in Rotterdam in ontwikkeling zijn een gemeenschappelijk doel kennen: het terugbrengen van CO2-uitstoot en de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem actief vormgeven.

2020-03-31

Peter de Weijs: "De opties blijven open."

Vandaag verscheen in Europoort Kringen een mooi artikel over het project H-vision. Projectdirecteur Peter de Weijs neemt ons mee in zijn ambitie, de route naar het einddoel en de vraagstukken die hij onderweg denkt tegen te komen. Optimistisch en met visie.Foto: Pierre Crom

2020-02-14

H-vision: nieuwe directeur en nieuwe fase

Peter de Weijs is de nieuwe projectdirecteur van H-vision. De Weijs, die vergelijkbare rollen had bij Rijkswaterstaat, TenneT en Gasunie, ziet uit naar de nieuwe fase van het project.

Meer nieuws