Infrastructuur en bereikbaarheid

Infrastructuur en bereikbaarheid

Groot onderhoud weginfrastructuur RWS / Staat spoor-, weg- en vaarweginfrastructuur / Manifest spoorgoederenvervoer

Groot onderhoud weginfrastructuur RWS
Het komende decennium voert RWS groot onderhoud uit aan bruggen en tunnels. Dit jaar is RWS gestart met groot infrastructureel onderhoud aan het wegennet. In juni wordt gewerkt aan de klep van de Haringvlietbrug. Aansluitend vinden de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel plaats. Vanuit Deltalinqs is in 2022 het overleg met Rijkswaterstaat, Zuid-Holland Bereikbaar (publiek-privaat samenwerkingsverband) en het Havenbedrijf Rotterdam geïntensiveerd om vanuit gezamenlijkheid te kijken naar de consequenties die deze werkzaamheden hebben voor partijen in het haven- en industriegebied van Rotterdam. Verder wordt er gekeken naar een gezamenlijke communicatieaanpak zodat partijen goed en tijdig geïnformeerd worden.

Staat spoor-, weg- en vaarweginfrastructuur
De staat van de infrastructuur vergt de komende jaren veel onderhoud; het beschikbare budget is niet toereikend om al het onderhoud uit te voeren. Deltalinqs heeft de contacten met de infrabeheerders in 2022 aangehaald om aandacht te vragen voor de problematiek die bij alle spoor-, weg- en vaarweginfrastructuur speelt. Tevens vinden er op reguliere basis overleggen plaats met het Ministerie van IenW, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de onderhoudsopgave en de uitdagingen waar het Haven en Industrieel Complex voor staat. De komende tijd wordt gewerkt aan een aanpak om ook de politici bij dit onderwerp te betrekken.

Manifest spoorgoederenvervoer
De door ProRail aangekondigde forse prijsstijging voor het gebruik van het spoor dreigt de spoorgoederensector ernstig te verzwakken. Dit terwijl een verschuiving van het vervoer van de weg naar het spoor hard nodig is om het overvolle wegennet te ontlasten en het klimaat en de natuur te beschermen. Met de nieuwe tarieven gebeurt het tegenovergestelde: lading van het spoor gaat naar de weg of verschuift naar havens buiten Nederland. Dat is slecht voor de bereikbaarheid, het verdienvermogen, het klimaat en leidt tot meer uitstoot van stikstof.

In december heeft Deltalinqs daarom samen met belangenorganisaties uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de Nederlandse zeehavens de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat opgeroepen om het niet zo ver te laten komen. Er is op aangedrongen om bij de bewindspersoon te verzoeken om de aangekondigde prijsstijging te laten vervallen en te komen tot een samenhangend beleid voor het spoorgoederenvervoer dat bijdraagt aan het klimaat, de bereikbaarheid van onze havens, terminals, productie- en handelsbedrijven én het verdienvermogen van Nederland.