Aantrekkelijk om over te stappen op Rotterdamse wind

Aantrekkelijk om over te stappen op Rotterdamse wind

Voor veel bedrijven in de Rotterdamse havensector kan het interessant zijn om over te stappen op elektriciteit uit Rotterdamse wind. Je bespaart dan niet alleen CO2, je bent ook aantrekkelijker voor grote multinationals als zakenpartner.

Dat merkt in elk geval Jan Overdevest van de Waalhaven Group, tevens ambassadeur van Deltalinqs Climate Program. Hij stapte voor zijn terminals in de Rotterdamse haven onlangs over op duurzame elektriciteit, afkomstig van de windmolens op de Slufterdam bij de Maasvlakte. In een interview met RTV Rijnmond zegt hij dat ook de klanten van de Waalhaven Group om verduurzaming van transport en overslag vragen. "Veel chemiebedrijven hebben een groene paragraaf in hun jaarverslag. Doordat wij windenergie afnemen en elektrisch varen met onze binnenvaartschepen, kunnen zij dat ook als een besparing op hun uitstoot noteren." Overdevest vindt het vanuit zijn eigen motivatie ook belangrijk om zelf CO2 te besparen: "We hebben op onze terminals in tien jaar tijd al 24 procent aan CO2-uitstoot verminderd. Met deze groene stroom besparen we nog eens zo'n 1500 ton per jaar op onze totale uitstoot."

Eneco wint aanbesteding windenergie
Duurzame elektriciteit uit Rotterdamse wind breidt alleen maar uit in de komende jaren. Begin februari meldde Eneco dat zij de aanbesteding hadden gewonnen van het toekomstige windpark Maasvlakte 2. Het betekent dat Eneco haar plan om een windpark te bouwen van ruim 100 MW op de zeewering bij de Tweede Maasvlakte kan realiseren. Het nieuwe windpark gaat ongeveer 416 GWh aan groene stroom opwekken, vergelijkbaar met het verbruik van 138.000 huishoudens. Eneco verwacht in 2022 te beginnen met de voorbereidingen van de bouw, zodat het park uiterlijk 2023 voor 25 jaar duurzame energie kan gaan leveren.