Hoge elektriciteitskosten jagen industrie weg uit Nederland

Hoge elektriciteitskosten jagen industrie weg uit Nederland

Dat stelt Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs in een reactie op de kamerbrief van minister Adriaansens over het onderzoek naar elektriciteits- en netwerkkosten van woensdag 3 april. In deze brief geeft de minister van EZK aan dat de totale elektriciteitskosten in 2024 voor grootverbruikers in Duitsland, Frankrijk en België naar schatting tussen de 15% en 66% lager liggen dan in Nederland. “Samen met de onzekerheid over de ontwikkeling van de nettarieven in de toekomst heeft dit een extreem negatieve impact op de concurrentiepositie voor de Nederlandse industrie. Het verlamt de energie-intensieve industrie in Nederland en helpt de verduurzaming niet. In het beste geval zullen bedrijven hun klimaatplannen uitstellen, in het ergste geval stoppen ze hun productie in Nederland en schalen ze die elders op. Daar schiet het klimaat niets mee op, integendeel.”

Verschillen in elektriciteitskosten met buurlanden worden vooral bepaald door verschillen in nettarieven en kortingsregelingen. In Nederland zijn de nettarieven veel hoger en sinds 1 januari 2024 is de zogenoemde volumecorrectie regeling voor de energie-intensieve industrie afgeschaft, terwijl in onze buurlanden de compensatieregelingen blijven bestaan. Met als gevolg dat het verschil in elektriciteitskosten tussen Nederland en haar buurlanden het afgelopen jaar sterk is gegroeid. Van der Chijs: “Samen met de netcongestie (geen ruimte op het elektriciteitsnet), het tekort aan technisch personeel en de lagere arbeidskosten elders, is het voor bedrijven steeds minder aantrekkelijk om hier te produceren en hun productie te verduurzamen.”

Grote bijdrage aan verduurzamingsopgave
Het Rotterdamse haven- en industrieel cluster met veel energie-intensieve bedrijven, kan een bijdrage van 40% aan de nationale CO2 doelstellingen leveren. Maar er ontstaat nu een situatie dat bedrijven in het cluster niet meer investeren. Of veel minder investeren. Van der Chijs: ”In de huidige tijd van grote transities, die juist om grote investeringen vraagt, is dat funest. Bedrijven die investeren doen dat voor de lange termijn, minimaal voor tien jaar en vaak veel langer. Maar ze beginnen daar alleen aan, als zij voldoende zekerheid hebben dat deze investeringen zich uiteindelijk ook terugverdienen. Bedrijven moeten ervan op aan kunnen dat in de tussentijd niet telkens de spelregels veranderen. Met de huidige onzekerheden landen nieuwe investeringen daarom steeds vaker in het buitenland.”

Oproep aan formatietafel
Van der Chijs doet dan ook een dringende oproep aan de formerende partijen om het investeringsklimaat te verbeteren: “Voer een duidelijk, samenhangend en vooral consistent beleid dat ondernemingen zekerheid biedt en hen ondersteunt om hun klimaatplannen uit te voeren. Maak het weer aantrekkelijk om in Nederland te investeren, zodat we de nieuwe economie kunnen bouwen. Met een gelijk speelveld ten opzichte van onze buurlanden, nu en in de toekomst. Anders krijgt u daar onherroepelijk heel veel spijt van.”