Wachtlijsten netcongestie niet onderschatten

Wachtlijsten netcongestie niet onderschatten

Dat stelt Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs in een reactie op het artikel Wachtlijsten stroomnet staan vol met 'zombieaanvragen' in het FD. De netbeheerders doen terecht hun beklag over ‘handdoekje leggen’. Volgens hen staan de snelgroeiende wachtlijsten voor een aansluiting op het stroomnet vol met aanvragen van bedrijven die de aansluiting waarschijnlijk helemaal niet nodig hebben. 

Ze stellen dat dat niet alleen leidt tot verspilling van de middelen van netbeheerders, het geeft ook een vertroebeld beeld van de omvang en locatie van het probleem. Dit kan echter het beeld oproepen dat het allemaal wel meevalt met de wachtlijsten en dat er dus niet zo’n haast gemaakt hoeft te worden met uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dat is echter allerminst het geval. Al helemaal niet voor de Rotterdamse haven. Dit onderbouwen wij met drie argumenten.

Ten eerste meldt zich bijna wekelijks een bedrijf bij ons dat een transportovereenkomst wil afsluiten met de netbeheerder, maar deze de komende jaren niet zal krijgen. Dit gaat om echte bedrijven met echte plannen. Soms zijn het bedrijven die zich nieuw vestigen. Ze hebben vaak de vergunningen al rond en zijn zelfs al hun productielijnen aan het bouwen. Soms zijn het gevestigde bedrijven die willen verduurzamen of hun productie willen uitbreiden. Al dit soort bedrijven doet slechts op één locatie een aanvraag: hun vestigingslocatie.

Ten tweede spreken wij ook bedrijven die zich niet eens op de wachtlijst hebben geplaatst, omdat er toch geen netcapaciteit beschikbaar is. Zij redeneren dan dat het geen zin heeft en hikken bovendien aan tegen nu al 10% moeten aanbetalen voor iets wat ze op zijn vroegst pas ergens in 2029 geleverd zullen krijgen. Vaak gaat dit om MKB-bedrijven of bedrijven met een kleine vestiging in Nederland. Wij adviseren hen steeds om vooral wel een verzoek voor een (uitbreiding van) transportcapaciteit in te dienen. Want als de wachtlijst niet compleet is, weten de netbeheerders niet goed hoeveel netcapaciteit zij moeten bijbouwen.

Ten derde lijkt een blik in de toekomst de richting in te wijzen dat de industrie meer dan verwacht zal inzetten op elektrificatie. Dit heeft er vooral mee te maken dat de waterstofeconomie veel minder voortvarend uit de startblokken komt dan gehoopt. Oorzaken daarvoor zijn de torenhoge kostprijs van in Nederland geproduceerde groene waterstof en de te nemen hobbels bij de import van groene waterstof, meestal in de vorm van ammoniak. Bedrijven die verschillende opties hebben in hun verduurzaming zullen waarschijnlijk vaker voor elektrificatie gaan kiezen dan zij een paar jaar geleden hadden gedacht. De Cluster Energie Strategie 3.0 die aankomend najaar verschijnt, zal hierin meer inzicht bieden.

Handdoekje leggen is een probleem. Het zorgt ervoor dat aanvragen van bedrijven met concrete plannen op de korte termijn niet of pas (veel) later een aansluiting kunnen krijgen. Samen met de netbeheerders willen wij dus graag dat dit probleem wordt opgelost. Maar het verwijderen van de handdoekjes lost de wachtrij niet op. Die blijft onverminderd te lang in aantal bedrijven en bovenal te lang voor de bedrijven in de Rotterdamse haven die nu vijf jaar moeten wachten op een (vergroting van hun) transportovereenkomst.