Centrale ammoniakkraker kansrijk voor grootschalige waterstofimport

Centrale ammoniakkraker kansrijk voor grootschalige waterstofimport

Een recente studie laat zien dat het technisch en economisch haalbaar is om met een grootschalige centrale kraker in Rotterdam ammoniak op veilige wijze om te zetten in 1 miljoen ton waterstof per jaar. Dat zou een grote impuls kunnen geven aan de verduurzaming van de industrie en de mobiliteitssector.

Waterstof en waterstofverbindingen zoals ammoniak spelen een sleutelrol in de energietransitie ter vervanging van aardgas, voor duurzaam transport en als grondstof voor de industrie en groene chemie. Een groot deel van de waterstof voor Noordwest-Europa zal worden geïmporteerd. Dat zal onder andere in de vorm van ammoniak gebeuren, dat makkelijker verscheept kan worden dan waterstof.

Consortium
In de studie is gebruik van één centrale kraker en opslaglocatie vergeleken met het opzetten van meerdere, gedecentraliseerde krakers of opslagpunten. Karen de Lathouder, CEO van bp en ambassadeur van het LOC Duurzame energie van het Deltalinqs Climate Program hierover: "bp heeft zich aangesloten bij een consortium met zeventien andere vooruitstrevende partijen en het Havenbedrijf Rotterdam, om de mogelijkheden te onderzoeken voor de vestiging van een grootschalige ammoniakkraker in de haven van Rotterdam."

Belangrijke stap
Zij vervolgt: "De import van koolstofarme ammoniak naar Rotterdam en het vervolgens kraken ervan tot koolstofarme waterstof kan een sleutelrol spelen in de energietransitie van Europa en het bevorderen van de Europese klimaatdoelstellingen. bp wil deze transitie ondersteunen en is ervan overtuigd dat samenwerking met de industrie en de overheid deze reis kan versnellen. Deze studie is een belangrijke stap als we de decarbonisatie van industrie en mobiliteit in Noordwest-Europa willen ondersteunen."

Lagere kosten
Ingenieursbureau Fluor voerde de studie uit. Het verwacht dat een centrale grootschalige kraker leidt tot lagere kosten dan een decentrale aanpak, met name dankzij schaalvoordelen en efficiëntere opslag en transport van de waterstof. De zeventien deelnemers zijn op basis van de studie momenteel in gesprek over mogelijke vervolgstappen en projecten.