Cruciaal voor onze leden is dat zij altijd over voldoende goed opgeleide medewerkers kunnen beschikken. Vraag en aanbod moeten optimaal op elkaar (blijven) aansluiten, onderwijs en beroepspraktijk nauw op elkaar zijn afgestemd. Oók in een veranderende haven. Deltalinqs draagt op vele manieren uit dat werken in haven en industrie op alle niveaus een aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.
Belangrijk is dat alle jongeren - van basisscholier tot HBO-student - kennismaken met de haven. Via het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (in 1993 samen met het Havenbedrijf Rotterdam door Deltalinqs opgericht) leren jaarlijks circa 25.000 jongeren de haven kennen. Nog ieder jaar nemen de activiteiten en het aantal bezoeken toe. Ook voeren wij jaarlijks samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam een arbeidsmarktverkenning uit. Op die manier houden wij constant een vinger aan de pols van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in haven en industrie.
Samenwerking via de Human Capital Coalitie Energietransitie
De Rotterdamse haven kampt met een krappe arbeidsmarkt en moeilijk vervulbare vacatures, zowel in logistieke en technische beroepen als in functies die vaak cruciaal zijn voor de energietransitie. Een gebrek aan bekendheid met carrièremogelijkheden in de haven, het imago van de sector en een dalend aantal studenten dat kiest voor haven-gerelateerde opleidingen, verergeren deze uitdagingen.
Binnen de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) bundelen onderwijs, overheid en bedrijfsleven hun krachten om voldoende arbeidspotentieel te creëren. Door talent en vakmanschap aan te trekken en te ontwikkelen, wordt gewerkt aan de transities in het Haven & Industrieel Complex Rotterdam. Belangrijke initiatieven binnen deze samenwerking zijn:
- Promotie: via werkeninderotterdamsehaven.nl en diverse regionale activiteiten brengen we de haven dichter bij de wijk en enthousiasmeren we jongeren voor een carrière in de haven.
- Meer diversiteit & inclusief werkgeverschap: Inclusieve Haven zet in op een fijne werkplek voor iedereen en het aantrekken van meer diversiteit.
- Opleiden: Op de Energietransitie Campus wordt technisch talent opgeleid via innovatieve onderwijsprogramma’s.
- Doorontwikkeling en zij-instroom: programma’s zoals Leven Lang Ontwikkelen en collectieve bedrijfsscholen ondersteunen doorlopende ontwikkeling.
- Internationaal talent: verschillende activiteiten helpen statushouders en migranten succesvol aan een baan in de haven.
Daarnaast richten we ons op het aanpakken van huisvestingsproblematiek, het verbeteren van de samenwerking tussen bedrijven en scholen en het vergroten van de bereikbaarheid van werkplekken.
Door samen te werken bouwen we aan een economisch sterke en sociaal duurzame haven waarin iedereen zijn plek kan vinden. Jaarlijks organiseren we het Port HR Network, waar we samenkomen om het netwerk te versterken en gezamenlijk te werken aan arbeidsmarktvraagstukken in de haven. In november 2024 presenteerden we daar ook het Arbeidsmarkt onderzoek.
Ontwikkeling tot kenniscentra
Met de verschillende onderwijsinstellingen onderhoudt Deltalinqs intensieve contacten. Samen met hen streven wij naar een specialisatie van MBO- en HBO-opleidingen. Mensen, middelen en kennis zijn zo optimaal inzetbaar. De opleidingsfaciliteiten op de Lloydpier ontwikkelen zich steeds meer tot een Kenniscentrum Maritiem / Logistiek, die in Brielle tot een Kenniscentrum Procestechniek en die bij de RDM in de Waalhaven tot een Kenniscentrum Maintenance.
Regionale samenwerking
Structureel kiezen nog te weinig jongeren voor een carrière in haven en industrie. Om dit op te lossen is een gezamenlijke aanpak van bedrijven en scholen noodzakelijk. Deltalinqs coördineert de regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, de STC Group, het Albeda College, het ROC Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Voor de opleidingen tot operator en onderhoudstechnicus gebeurt dit binnen het Proces- en Maintenance College. Streven is dat ieder jaar 500 jongeren bij het Proces en Maintenance College hun MBO-diploma halen. Deze afgestudeerden krijgen van het bedrijfsleven een Carrière Start Garantie.
De haven verandert, net als de bedrijven en de stad. Daarom werken we aan een open cultuur bij onze leden die kansen biedt voor iedereen die carrière wil maken in de haven. Als een van de ondertekenaars van het SER charter ‘Diversiteit in Bedrijf’ promoot Deltalinqs een inclusieve bedrijfscultuur bij haar leden. Om dit vorm en inhoud te geven is een verregaande samenwerking met Port of Pride en 010 Inclusief in gang gezet.
Milieu- en veiligheidstrainingen op de RDM Training Plant
Via Deltalinqs Training & Services bieden wij de bedrijven in het haven- en industriegebied een uitgebreid pakket aan milieu- en veiligheidstrainingen. Het opleiden en trainen van mensen in de procestechniek vereist een op de praktijk toegesneden leeromgeving. Een locatie waarin mbo- en hbo-jongeren hun toekomstige werkplek herkennen en waar technici zich verder kunnen bekwamen in de vereisten binnen de procesindustrie. De cultuur van veilig werken is standaard.
Veilig werken is een vereiste. De RDM Training Plant is een trainingssimulatieomgeving en speelt daarop in en is hét voorbeeld van publiek-private samenwerking. Een slimme Rotterdamse aanpak waarbij gezamenlijk wordt geinvesteerd in de opleidingsinfrastructuur. Deze plant vormt dé verbindende schakel op de arbeidsmarkt. Het trainen en opleiden neemt nu nog veel tijd in beslag, vraagt een grote inzet van de bedrijven zelf en wordt niet in een simulatieomgeving uitgevoerd.
Podcast arbeidsmarkt & sociale transitie
Meer weten over arbeidsmarkt, het tekort aan technisch geschoold personeel, de sociale transitie en hoe het onderwijs hierbij kan helpen? Luister dan ook de Deltalinqs-podcast hierover met Ron Kooren, bestuursvoorzitter van het Albeda College.