Chemiebedrijf Wilmar kijkt met vertrouwen naar de toekomst

Chemiebedrijf Wilmar kijkt met vertrouwen naar de toekomst

Voorheen brachten wij u via de Nieuwsbrief Corona op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Nu in de maandelijkse Mailinqs, bij elke uitgave een ander lid aan het woord over hoe de Coronamaatregelen op de werkvloer worden toegepast, uitdagingen waar bedrijven voor staan en handige tips die leden met elkaar willen delen. Vandaag het woord aan Job Dekker, plant manager bij Wilmar Oleochemicals.

Job Dekker_klein.jpg

Wilmar denkt na over vervolgstappen
Dat de Coronacrisis uiteenlopende verhalen met zich meebrengt, bewijst chemiebedrijf Wilmar. Het bedrijf vervaardigt met zijn plant op het terrein van Huntsman in de Botlek sinds 2014 vetalcoholen. Job Dekker: “De impact van de crisis was voor ons beperkt. We hebben uiteraard maatregelen getroffen waardoor we zo min mogelijk bezoek ontvangen. Verder werkt de dagdienst zoveel mogelijk vanaf huis, zodat de kans op besmettingsgevaar het kleinst is. Al met al zijn we er tot nu toe goed doorheen gekomen.” Dat de grenzen openbleven en de sector als vitaal proces werd benoemd was van groot belang. “We exporteren veel buiten Nederland en die supply chains zijn goed blijven lopen. De vetalcoholen worden gebruikt voor de productie van shampoo en andere schoonmaakmiddelen. De vraag naar deze producten is goed gebleven tijdens de Coronacrisis. Daardoor draait de fabriek op volle toeren", zegt Dekker. Ondanks de crisis blijft Wilmar dus positief over de toekomst: “Onze fabriek bestaat sinds 2014 en nu zitten we in een positie waarin we aan het nadenken zijn over vervolgstappen. We gaan de productiecapaciteit uitbreiden en volgende maand al een tweetal tanks bijplaatsen. Ons laboratorium wordt ten slotte wat vergroot. We kijken met vertrouwen naar de toekomst.”

Corona is nog niet weg
Hoewel inmiddels de piek van besmettingen achter ons ligt is het belangrijk scherp te blijven, ook met de blik op komend half jaar. Dekker: “Corona is nog niet weg en kan nog steeds een serieuze impact hebben. Uitgebreide testcapaciteit met sneller resultaat zal zeker helpen om de rust te bewaren. Een fabriek zet je niet zomaar stil.” Verder helpen de ervaringen van de afgelopen maanden om de continuïteit te bewaken: “In oktober staat voor ons een grote turnaround gepland en gaan we aan de slag met een hele boel contractors. Waardevol is daarbij dat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. De ervaringen van afgelopen maanden van onze buren, contractors en andere bedrijven binnen het netwerk van Deltalinqs over hoe je zo’n klus nu met anderhalve meter afstand kunt uitvoeren kunnen we ook hier toepassen", aldus Dekker. Ook als het gaat om thuiswerken lijkt Wilmar om: “Het grootste gedeelte van je business kan prima doorgang vinden. Er was vooraf veel koudwatervrees over thuiswerken, maar nu is bewezen dat het kan dankzij alle IT-mogelijkheden. Ik denk daarom dat het een blijvertje zal worden. Aan de andere kant merk je wel dat toen rond juni mensen weer 1 à 2 dagen naar kantoor kwamen de gesprekjes bij de koffiemachines erg werden gemist", zegt Dekker.

Tip van de week?
“Als je vanuit huis werkt is de grote winst dat je je meetings goed moet voorbereiden en duidelijk moet structureren. Dat helpt in de communicatie en helpt ook bij 'live' meetings. Anderzijds is vijf dagen in de week thuiswerken ook weer niet optimaal. De koffiemachine en het informele gesprek heb je echt nodig voor een goede bedrijfsvoering", sluit Dekker af.