MaasStroom kijkt terug en blikt vooruit

MaasStroom kijkt terug en blikt vooruit

De MaasStroom-centrale van CCI behoort, als elektriciteitscentrale, tot de cruciale sector. Dit betekent dat, met de coronamaatregelen, de zaken ook hier op een andere wijze doorgang vinden dan normaal. Ondanks alles lukt het de 45 medewerkers van CCI prima om de centrale op de Vondelingenplaat draaiende te houden. Vandaag is plant manager Ron van de Korput aan het woord over hoe ze de crisis doorkomen en wat er voor de komende maanden op de planning staat.

Dure revisie
“De pandemie heeft veel impact”, zegt Van de Korput. “Onze operators moeten ter plekke zijn om de boel draaiende te houden en we hebben dus veel preventieve maatregelen moeten treffen. De controlekamer is opgesplitst in tweeën, zodat de ploegen kunnen worden gesplitst om te voorkomen dat door een besmetting een hele ploeg thuis moet blijven. Het management kan maar beperkt aanwezig zijn en het kantoorpersoneel werkt zoveel mogelijk thuis." Ingewikkelder werd het toen afgelopen juni een grote revisie plaats moest vinden. Dat vereiste dubbele inspanning. Van de Korput: “Omdat we veel contractors op de site hadden, die we zoveel mogelijk van elkaar wilden scheiden, moest alles dubbel. Aparte kleedhokjes, kantines, parkeerplaatsen, mondkapjes, noem maar op. Destijds waren we ook nog minder gewend aan het dragen van mondkapjes, dus was daar veel weerstand tegen. Uiteindelijk hebben we de veiligheid van onze mensen kunnen waarborgen en toch al het werk binnen de geplande tijd kunnen uitvoeren, maar het heeft wel extra geld gekost.”

Oriëntatie op duurzaamheid en bedrijfsvoering
Komende maanden staan de bedrijfsvoering en duurzaamheid op de agenda. Vooral voor nieuwe medewerkers bij MaasStroom was het lastig starten. “De nieuwe medewerkers kunnen nu niet helemaal opgeleid en ingewerkt worden zoals je dat zou willen. Zodra daar, met het oog op de maatregelen, weer ruimte voor is gaan we daar meer aandacht aan schenken”, zegt Van de Korput. “Verder zijn we voorzichtig naar duurzaamheid aan het kijken. Dat zit nog in een oriënterende fase. De verduurzamingsslag willen wij niet missen, dus kijken we onder meer naar de afvang en opslag van CO2, accubatterijen en waterstof.” Ook binnen Deltalinqs denkt Van de Korput in 2021 meer van zich te kunnen laten horen: “We zijn bezig met onze zichtbaarheid. Er komt een website met algemene informatie en we zijn ook aan het bekijken of we actief kunnen deelnemen aan een van de Deltalinqs-overleggroepen.”

Tip van de maand/boodschap voor de leden
Van de Korput: "Luister goed naar wat er speelt binnen je organisatie. Thuiswerken heeft op eenieder een ander effect en daar moet je rekening mee houden."

Meer informatie?
Ron van de Korput
, plantmanager MaasStroom, website: http://www.cci.com.