"We hebben echt één team gevormd dat vol overgave werkt aan de energie- en grondstoffentransitie"

"We hebben echt één team gevormd dat vol overgave werkt aan de energie- en grondstoffentransitie"

Alice Krekt heeft op 23 maart 2023 afscheid genomen als directeur van het Deltalinqs Climate Program en is op 1 april gestart als directeur van de nieuwe branchevereniging voor de Nederlandse waterstofsector. Bij haar afscheid blikte Alice Krekt kort terug: "Op de pioniers na waren zes jaar geleden veel bedrijven nog lang niet overtuigd van hun rol in de klimaatverandering en dat er echt iets groots te gebeuren stond. Dat is in de afgelopen tijd drastisch veranderd."

Je bent in 2017 bij Deltalinqs begonnen. Waarom koos je destijds voor deze baan?
"In mijn toenmalige werk voor Arcadis had ik al door dat er ontzettend veel werk aan de winkel zou zijn in energietransities in havengebieden. En precies daar wilde Deltalinqs het verschil maken. Het leek mij heel fijn om daar aan te kunnen bijdragen."

Wat viel je in het begin het meest op in je nieuwe werkomgeving?
"Opvallend vond ik dat er eigenlijk nog maar een handvol bedrijven waren die overtuigd waren dat ze een transitie zouden moeten doormaken. Bij de meeste bedrijven was er nog veel terughoudendheid. Op de pioniers na konden slechts enkelen zich voorstellen dat er echt iets groots te gebeuren stond. Het klimaat was een werkveld van innovators en klimaatdrammers. Dat is in de afgelopen zes jaar drastisch veranderd."

Wat vind je het grootste succes van de afgelopen jaar Deltalinqs Climate Program?
"Dat we met een enorme groep bedrijven en onze partners binnen het haven-industrieel cluster Rotterdam-Moerdijk echt één team hebben gevormd dat vol overgave werkt aan de energie- en grondstoffentransitie. Daarnaast hebben we flinke vooruitgang geboekt in versnelling van de transities door concrete projecten en acties. Een kleine greep: de vorming van het Data Safehouse, H-vision, het Fieldlab Industrial Electrification, het warmtepompproject met studenten en de energie-innovatiestudies die onze leden laten uitvoeren."

Wat vond je tegenvallen?
"Ik ben positief ingesteld en ik zie vooral het goede en de mogelijkheden. Als ik één ding moet noemen is het een gebrek aan tempo bij de overheid. Dat is de laatste jaren verbeterd, maar aanvankelijk werden vooral hoge doelen gesteld aan het bedrijfsleven. Het is daarbij belangrijk dat ook de aanpassingen aan wet- en regelgeving en de infrastructuur gelijk oplopen. Daarbij snap ik heel goed dat de praktijk soms weerbarstig is en je een wet of regels niet in een week kunt aanpassen aan een nieuwe situatie."

Wat denk je dat de belangrijkste uitdaging wordt voor jouw opvolger?
"De grondstoffentransitie. Wat betreft de energietransitie zijn we er nog lang niet, maar het is heel duidelijk waar we staan, welke kant we opgaan en wat er nog moet gebeuren. Bij de grondstoffentransitie is dat allemaal nog veel minder duidelijk. We weten wel dat we in Nederland een basisindustrie willen houden, enerzijds om niet overgeleverd te zijn aan de internationale markt met allerlei geopolitieke vraagstukken. Anderzijds is de economische bijdrage van de industrie aan onze welvaart en ons welzijn ook niet gering. Maar welke grondstoffen we zullen gebruiken, en hoe we daaraan komen, is nog niet kristalhelder. Daarnaast is er een sociale transitie nodig. We moeten anders werken, en er zijn veel nieuwe vakmensen nodig. Er komt een hoop techniek bij de klimaattransities kijken, maar het blijft mensenwerk."

Wat wordt jouw nieuwe uitdaging?
"Ik word directeur van de nieuwe branchevereniging voor waterstof in Nederland. Met de initiatiefnemers bouw ik een hele nieuwe organisatie voor een opkomende markt. Er zijn veel nieuwe technieken, veel nieuwe spelers en er is veel nodig om deze markt volwassen te laten worden. Daar zet ik graag samen met de bedrijven en overheid mijn schouders onder."