Ook Energie Innovatie Studies voor energie-intensieve bedrijven buiten het havengebied

Ook Energie Innovatie Studies voor energie-intensieve bedrijven buiten het havengebied

Een Energie Innovatie Studie (EIS) op basis van no cure no pay, wie wil dat nu niet? In de afgelopen periode boekten deze studies al veel successen, waaronder deze twee heel concrete voorbeelden, bij Shin-Etsu en Koole, waar de EIS leidde tot forse energiebesparingen. De provincie Zuid-Holland ondersteunt deze studies financieel en heeft Deltalinqs gevraagd om de studies ook buiten het Rotterdamse havengebied aan te bieden.

Met 'buiten het Rotterdamse havengebied' doelt de provincie dan op de zogeheten 'cluster 6-bedrijven'. Dit zijn energie-intensieve bedrijven die niet in een van de vijf grote geografische industrieclusters gevestigd zijn. Je kunt daarbij denken aan de levensmiddelenindustrie, de afval- en recyclingbedrijven of de metaalindustrie. Deltalinqs zal nu ook deze bedrijven gaan ondersteunen met het EIS-aanbod, op voorwaarde dat ze wél zijn gevestigd in de provincie Zuid-Holland.

Fabriek als één geheel
Simone van Tongeren, Projectleider Klimaat bij het Deltalinqs Climate Program legt uit: "Het bijzondere aan een EIS is dat de onderzoekers van buiten naar een fabriek kijken als één geheel en naar het gehele productieproces. Wat gaat erin, wat komt eruit en welke energie-massabalans levert dat op? Vervolgens zoomen de onderzoekers in op de utiliteiten (bijvoorbeeld gas, elektriciteit, stoom) en hun interactie met de bedrijfsprocessen. Daarna bedenken zij innovatieve concepten op basis van bewezen technologie."

Minimaal 10% energiebesparing
Het mooie is dat er een no cure no pay optie wordt aangeboden. Deze optie wordt financieel ondersteund door de provincie Zuid-Holland. Wanneer er geen energiebesparing gevonden wordt van minimaal 10% met terugverdientijden onder de vier jaar, wordt het project vergoed door de subsidie vanuit de provincie. "Vaak is al na de eerste scan duidelijk waar er energiebesparingen mogelijk zijn", zegt Simone. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich vanaf nu aanmelden bij Deltalinqs, dat kan via vantongeren@deltalinqs.nl.