Transitie slaagt alleen met een gezamenlijke arbeidsmarktaanpak

Transitie slaagt alleen met een gezamenlijke arbeidsmarktaanpak

De energietransitie en digitalisering leveren in de Rotterdamse haven en industrie naar schatting zo’n tien- tot vijftienduizend nieuwe banen op in de komende jaren. Om voor al deze banen goed opgeleide mensen te vinden in een krappe arbeidsmarkt, is een gezamenlijke aanpak hard nodig.

Daarom tekenden zes partijen, waaronder Deltalinqs, een jaar geleden een intentieverklaring. Daaruit is de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) voortgekomen. Wat hebben we tot nog toe bereikt en wat zijn de plannen voor de komende jaren?

In juli 2023 is het platform Werkeninderotterdamsehaven.nl gelanceerd. Ongeveer 120 Rotterdamse havenbedrijven presenteren zich op dit digitale platform. De website is ontworpen om bezoekers een breed, aantrekkelijk en toegankelijk beeld te geven van werken in de Rotterdamse haven. Met behulp van video's, foto's, informatieve teksten en een banenwijzer, biedt het platform een uitgebreid overzicht van de carrièremogelijkheden in de haven. Het platform kon tot nu toe al rekenen op meer dan 45.000 unieke bezoekers. Om het platform breed bekend te maken is in 2023 een grote arbeidsmarktcampagne ingezet. Met onder meer radiospots, online advertenties en banners op trams is het platform WerkenindeRotterdamsehaven.nl gepromoot. In 2024 zet de HCCE-coalitie deze arbeidsmarktcampagne voort, onder meer met deelname aan verschillende evenementen en een online promotiecampagne. Ook wordt gewerkt aan verdere optimalisatie van de populaire banenwijzer.

Inclusief
Het project Inclusieve haven speelt in op de behoefte aan nieuwe medewerkers in het havengebied. Het is immers belangrijk om zoveel mogelijk talent naar het havengebied te trekken, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond, et cetera. Het komende jaar organiseren we als Deltalinqs verschillende sessies rondom kennisdeling en inclusieve vaardigheden. Daarnaast introduceren we een toolkit met praktische hulpmiddelen en lanceren we in samenwerking met TNO een Inclusieve Gedragsscan.

Introductieprogramma
Daarnaast is in 2023 het Havenintroductieprogramma gelanceerd. Dit programma richt zich op potentiële medewerkers die nu nog onbekend zijn met werken in de haven. In vijf dagen ontdekt de deelnemer de Rotterdamse haven en industrie en maakt de kandidaat kennis met verschillende operationele banen en werkgevers. Na een week weet de deelnemer of en zo ja welke baan in de haven passend is. Bij een match met een van de aangesloten werkgevers kan de deelnemer instromen in de baan. Daarbij krijgt de deelnemer begeleiding van een jobcoach. Na de succesvolle eerste editie in 2023, staan voor 2024 vier nieuwe edities op de planning.

Meer informatie
De HCCE gaat de komende jaren volle vaart verder om zoveel mogelijk nieuw talent aan de slag te krijgen in het Rotterdamse havengebied! Meer weten? Neem dan contact op met Antje Koster, Programmadirecteur Sociale Transitie.