Nieuwe subsidies verkrijgbaar voor transitie en infrastructuur

Nieuwe subsidies verkrijgbaar voor transitie en infrastructuur

Veel bedrijven in het havenindustrieel cluster werken aan de transformatie naar een klimaatneutrale en circulaire industrie. Om die transitie te versnellen zijn er verschillende mogelijkheden om voor subsidie in aanmerking te komen. Drie daarvan lichten we hieronder voor u uit.

Op 4 maart 2024 opent het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Energie en Industrie een nieuwe call: de PPS Innovatie 2024. Het consortium stelt 5,8 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een betaalbare transitie naar een duurzame industrie. De samenwerking moet bestaan uit een onderzoeksorganisatie en minimaal twee ondernemers, waarvan één uit het midden- en kleinbedrijf en één eindgebruiker. Het project moet zich richten op procesvernieuwing door middel van elektrificatie en keteninnovaties of op duurzame grondstoffen en tussenproducten gebaseerd op CO en CO2. De indieningstermijn sluit op 21 juni 2024. Meer details staan op de website van de Topsector Energie.

Restwarmte
De subsidieregeling ‘Energie-infrastructuur op industrieterreinen in Zuid-Holland’ is enige tijd geleden in het leven geroepen. De regeling is bedoeld voor samenwerkende bedrijven in de industriële sector die op hun eigen industrieterrein hun infrastructuur willen aanpassen om aangesloten te worden op bijvoorbeeld elkaars restwarmte. Zij kunnen voor de subsidie in aanmerking komen. Deze provinciale regeling subsidieert maximaal een kwart van de investeringskosten tot een maximum van € 500.000,- bij een samenwerking van twee bedrijven. Het bedrag is ook afhankelijk van de hoeveelheid CO2-reductie. Het gaat hierbij om kleinschalige, lokale infrastructuur. De precieze vereisten staan op de website van de provincie Zuid-Holland. Indienen kan nog tot en met 30 juni 2024.

Decarbonisatie en arbeidsmarktprojecten
Op 15 april 2024 opent het Just Transition Fund (JTF) een call van € 7,15 miljoen voor projecten die bijdragen aan een rechtvaardige transitie in de regio Groot Rijnmond. De call richt zich op de eerste twee sporen uit het JTF-transitieplan. Dit zijn het vernieuwen en versterken van de regionale economie met nieuwe, duurzame en/of circulaire ketens (spoor 1) en het versnellen van de transitie met investeringen in technologie, systemen en infrastructuur tot decarbonisatie van bestaande industriële ketens (spoor 2). Daarbovenop is er nog een openstelling van € 7,5 miljoen voor arbeidsmarktprojecten (spoor 3). Op woensdagmiddag 28 februari organiseert het JTF een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden in Vlaardingen. Aanmelden hiervoor kan nog steeds via: https://formulieren.kansenvoorwest.nl/s/qHTLnfKODBn82VLC.