Programmabureau Rotterdam-Moerdijk wil netcongestie oplossen

Programmabureau Rotterdam-Moerdijk wil netcongestie oplossen

Een snellere energietransitie lukt alleen als de energievraag en -infrastructuur beter in kaart worden gebracht en beter op elkaar worden afgestemd en als knelpunten zo vroeg mogelijk worden weggenomen. Precies daarom is het Programmabureau Rotterdam-Moerdijk opgericht.

Het programmabureau bestaat sinds afgelopen najaar en voert zijn werk uit onder leiding van clusterregisseur Anne-Marie Spierings. Dit gebeurt in opdracht van de bedrijven in dit industriële cluster, de havenbedrijven van Rotterdam en Moerdijk, netbeheerders en overheden.

Het Programmabureau Rotterdam-Moerdijk is in het leven geroepen vanuit het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) en speelt een verbindende en aanjagende rol in de versnelling van de energietransitie. "Het gebrek aan voldoende nieuwe energie-infrastructuur vormt een grote uitdaging voor de verduurzaming van de industrie én het laten ontstaan van nieuwe, circulaire, bedrijvigheid", zegt clusterregisseur Anne-Marie Spierings, tevens Programmadirecteur Economische Transitie bij Deltalinqs.

Op de wachtlijst
"Nu al staan er meer dan honderd bedrijven op de wachtlijst voor een nieuwe of grotere aansluiting op het elektriciteitsnet", vervolgt Anne-Marie. "Daarnaast zijn sommige bedrijven nog wat terughoudend met het delen van hun toekomstplannen en de bijbehorende energievraag. Dat maakt het voor de netbeheerders lastig om een goede planning te maken voor de juiste energie-infrastructuur op het juiste moment en de juiste plek. En ten slotte lopen sommige verduurzamingsprojecten tegen vergunningsproblemen aan. Al dit soort knelpunten willen we met het Programmabureau Rotterdam-Moerdijk aankaarten bij de verantwoordelijke partijen, met als doel de knelpunten weg te nemen en de energietransitie te versnellen. Binnen deze transitie is immers alles erop gericht om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar nul te krijgen."

Vervroegen uitbreiding hoogspanningsstation
Een voorbeeld van een cruciaal project voor elektrificatie is de uitbreiding van het TenneT-hoogspanningsstation Simonshaven in de gemeente Nissewaard. Die uitbreiding is nodig als onderdeel van een groter programma om het Zuid-Hollandse havengebied en de omgeving toekomstbestendig te maken. Dit programma omvat ook werkzaamheden aan de locaties Botlek en Geervliet-Noorddijk, plus nieuw aan te leggen ondergrondse verbindingen. "Samen met Havenbedrijf Rotterdam, TenneT, Stedin, de gemeente Nissewaard en de provincie Zuid-Holland proberen we de oplevering van deze projecten te vervroegen", zegt Anne-Marie.

Expertise en netwerk
De meerwaarde van het Programmabureau Rotterdam-Moerdijk zit ‘m vooral in de expertise en het juiste netwerk. "De energietransitie is niet alleen techniek, het is ook mensenwerk", stelt Anne-Marie. "Doordat wij de weg kennen en precies weten wie waarover gaat, kunnen we knelpunten sneller bij de juiste personen op tafel leggen. We nemen geen taken over – daarop zijn we ook niet ingericht – maar we kunnen wél de juiste contacten leggen en tijdig duidelijk maken waar de problemen ontstaan en wie ze op kan lossen. Zo leveren wij een bijdrage aan versnelling van de energietransitie."