Veilige introductie waterstof dankzij Waterstof Veiligheid Innovatie Programma

Veilige introductie waterstof dankzij Waterstof Veiligheid Innovatie Programma

De energietransitie is zowel belangrijk als uitdagend. Bij het overschakelen van fossiele brandstof op duurzame energieopwekking en -toepassing neemt waterstof een prominente rol in. Voor de komende jaren wordt een flinke groei verwacht.

Alle reden om ervoor te zorgen dat veiligheidskwesties rondom waterstof in de samenleving worden geadresseerd. Dat is wat het Waterstof Veiligheid Innovatie Programma (WVIP) met een breed samenwerkingsverband van bedrijven, overheden, kennisinstellingen, veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten de afgelopen vier jaar heeft gedaan.

Hoewel waterstof al jarenlang wordt toegepast in de industrie, is de grootschalige toepassing in de publieke ruimte relatief nieuw. Het WVIP-consortium heeft systematisch de veiligheidskwesties rond de productie, opslag, distributie en het gebruik van waterstof geïnventariseerd.

De belangrijkste uitdagingen voor de grootschalige introductie van waterstof zijn door de samenwerkende partijen gestructureerd aangepakt. Dit zijn:

  1. 1) uniforme vergunningverlening
  2. 2) incidentbestrijding en risicobeheersing voor hulpverleners
  3. 3) wet- en regelgeving
  4. 4) uniform risicobeeld

Daarnaast zijn de veiligheidsaspecten en -risico's in kaart gebracht met een aantal voorbeeldcases. Uitgebreide informatie en publicaties zijn te vinden op Ons werk rondom veiligheid (WVIP) - NLHydrogen.

Het WVIP heeft een belangrijke impuls gegeven aan waterstofveiligheid in de samenleving. Er is een brede community van samenwerkende partijen ontstaan die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de invulling van het Klimaatakkoord. De centrale regie van veiligheidsvraagstukken was hierbij van groot belang. Het H2Platform (voorloper van NLHydrogen) en Deltalinqs waren de initiatiefnemers en penvoerder, NEN verzorgde het programmamanagement van het WVIP. Het waterstofprogramma kreeg steun van de in 2023 opgerichte branchevereniging NLHydrogen die aan het WVIP een vervolg geeft met een Community of Practice.

Waterstofveiligheid blijft onverminderd actueel. We nodigen u daarom uit om deel te nemen aan het eerste Nationaal Congres Waterstofveiligheid op woensdag 3 april, georganiseerd door het Nationaal Waterstof Programma, NLHydrogen en TKI Nieuw Gas | Topsector Energie. Tijdens dit congres worden de resultaten van het WVIP gepresenteerd. Ook kunt u deelnemen aan twee workshoprondes op diverse waterstofthema’s en is er ruimte om te netwerken. Voor meer informatie over deze bijeenkomst, zie: www.burobombarie.nl/evenementen/nationaal_congres_waterstofveiligheid/.