Rotterdam moet óók 'the place to stay' zijn

Rotterdam moet óók 'the place to stay' zijn

Natalya Rijk is ambassadeur van LOC 3: Havenbedrijven & Industrie. Dat is een van de vijf ‘Letters Of Cooperation’ (LOC’s) binnen het Jaarplan 2024 van het Deltalinqs Climate Program. Daarin bouwen we samen met onze stakeholders aan een nieuwe economie. 

Natalya Rijk werkt als External Affairs Manager bij bp. Ze studeerde als bestuurskundige af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en deed promotieonderzoek bij onder andere het Havenbedrijf Rotterdam, SmartPort en Deltalinqs en deed zo veel ervaring op in het Rotterdamse havengebied. Na een uitstap van drie jaar bij het Ministerie van EZK is ze weer terug in de haven en werkt ze sinds ruim een jaar bij bp. Hier houdt zij zich vooral bezig met waterstof, CCS en het beleid rondom de Maatwerkafspraak met het Rijk.

Waarom ben je ambassadeur van deze LOC geworden?
"Ik vind het belangrijk dat er positieve aandacht is voor het belang van de haven en de industrie. Nog te vaak wordt er gehamerd op de vervuilende rol van de industrie. We weten allemaal dat het anders moet, en daar zijn we ook hard mee bezig. De haven moet een mooie en dynamische plek blijven en daar wil ik aan bijdragen. Ik werk daarvoor veel en prettig samen met de energie-expert van TNO, René Peters. Ik zou het mooi vinden als meer mensen ontdekken hoe gaaf het hier eigenlijk is en hoeveel je hier kunt doen. Dat kunnen we als bedrijven nog meer laten zien en daarin wil ik graag een rol spelen."

Wat is het belangrijkste doel van deze LOC?
"Het belangrijkste doel is de verduurzaming van de industrie- en havenbedrijven. We richten ons daarbij niet alleen met snel renderende besparingsmaatregelen op de korte termijn. Maar ook op de langere termijn met initiatieven als het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE), circulariteit en het samen zoeken naar oplossingen waarmee we schaalvoordelen kunnen behalen. En dat is het mooie van Deltalinqs: zij hebben een groter overzicht, weten welke bedrijven restwarmte of reststromen hebben, waarmee andere bedrijven hun voordeel kunnen doen. Zij matchen bedrijven die elkaar uit zichzelf niet snel zouden vinden. Het creëren van kritische massa is heel belangrijk."

Wat vind je zelf belangrijk?
"Ik vind dat de industrie en andere bedrijven voortvarend moeten verduurzamen, en tegelijkertijd concurrerend moeten kunnen blijven. Ook vind ik het belangrijk om nieuw talent de haven in te krijgen. Juist om al die veranderingen voor elkaar te krijgen, hebben we frisse blikken en veel creativiteit nodig. Die menselijke factor is van groot belang. En mensen houden meestal van voorspelbaarheid in hun loopbaan; ze willen weten dat het bedrijf waar ze voor kiezen toekomst heeft. Hier is ook stabiel overheidsbeleid voor nodig."

Wat zijn voor jullie de belangrijkste uitdagingen?
"De transitie is als een puzzel waarbij je precies op het juiste moment de stukjes in elkaar moet leggen. Alleen dan past het en kan het slagen. Uitdagingen daarbij zijn het beleid, het aantrekken van talent, infrastructuur en de internationale positie van het havengebied. Rotterdam moet niet enkel 'the place to be' zijn maar ook 'the place to stay'. Nederland is een land met een uitstekende positie, maar we moeten hulp krijgen van de overheid om het investeringsklimaat te verbeteren. Je wilt immers voorkómen dat de verduurzamingsuitgaven van grote bedrijven, bp inclusief, elders op de wereld worden gedaan. Daar is mij veel aan gelegen."

Heb je het idee dat er voldoende voortgang wordt geboekt?
"Af en toe krijg ik het beeld van een touwtrekwedstrijd, waarbij de ene kant trekt aan de kant van leefbaarheid, natuurbescherming en klimaatverandering, en aan de andere kant de werkgelegenheid, economische omstandigheden en de rol van Nederland in de wereldeconomie. En beide partijen hebben gelijk, het zijn allebei legitieme belangen! Toch zijn niet alle belangen op ieder moment te verenigen. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat beide partijen elkaar de ruimte geven om met respect voortgang te boeken in de transitie. Dat is niet gemakkelijk, maar ik wil daar als ambassadeur van het Deltalinqs Climate Program heel graag een zinvolle bijdrage aan leveren."