Energie- en grondstoffentransitie hebben elkaar nodig

Energie- en grondstoffentransitie hebben elkaar nodig

Recharge Earth is hét toonaangevende congres voor energieprofessionals. Als supporting partner organiseert Deltalinqs tijdens de 2024-editie opnieuw een break-out sessie. Drie sprekers gaan in op de mogelijkheden om de onderlinge afhankelijkheid van de energie- en grondstoffentransitie te verminderen.

Nog te vaak worden innovaties op het gebied van energie en grondstoffen los van elkaar benaderd. Ten onrechte, benadrukt Eline van Krimpen, projectleider Circulaire Economie bij Deltalinqs en tevens host van de break-out sessie.

Materiaalafhankelijkheid
Om haar woorden kracht bij te zetten, wijst Eline op de vele kritische materialen, metalen en grote hoeveelheden plastics die nodig zijn voor de bouw van de energie-infrastructuur. “Deze materialen moeten uiteindelijk van duurzame grondstoffen worden gemaakt. Momenteel is de afzetmarkt voor circulaire en biobased kunststoffen weliswaar klein, maar juist door de snelle veranderingen aan het energiefront gaat dit de komende jaren vrijwel zeker flink veranderen.” Tijdens het eerste deel van de sessie gaan twee sprekers op dit thema in: Dominique Hermans, projectleider Circulaire Energie Infrastructuur voor Groene Netten, en Ingeborg Gort, director Strategy & Process bij Partners for Innovation.

Energie-afhankelijkheid
Vervolgens zoomt Martijn Broeren, onderzoeker/adviseur Grondstofketens bij CE Delft, in op de afhankelijkheid van de grondstoffentransitie van energie, de andere kant van de medaille dus. In dit verband wijst Eline erop dat circulaire grondstoffen onmisbaar zijn om binnen de koolstofketen af te stappen van fossiele materialen. Tegelijkertijd vragen de verschillende procesroutes op dit gebied vaak veel energie. “Martijn geeft uitleg over deze energieafhankelijkheid en de klimaatimpact van de alternatieven. Vervolgens maakt hij duidelijk wat dit betekent voor de grondstoffentransitie in Rotterdam.”

Datum en tijdstip
De break-out sessie vindt plaats op donderdag 19 september van 11:30-12:30 uur. Aanmelden kan via deze link. Het volledige congresprogramma is te vinden op de website van Recharge Earth.