Nieuwe Cluster Energie Strategie bewijst: versnelde aanpak verduurzaming industrie noodzakelijk

Nieuwe Cluster Energie Strategie bewijst: versnelde aanpak verduurzaming industrie noodzakelijk

De vandaag verschenen derde Cluster Energie Strategie (CES) geeft nieuwe inzichten in de voortgang van de duurzame energieprojecten in het industriecluster Rotterdam-Moerdijk. Met in totaal zo’n 300 verduurzamingsprojecten timmeren de bedrijven in het cluster hard aan de weg om te verduurzamen en de klimaatdoelen te halen.

De CES is opgesteld om inzichtelijk te maken welke energie-infrastructuur de komende 10 a 20 jaar nodig is voor de verduurzaming van de industrie. Met name de elektriciteitsinfrastructuur schiet daarbij op dit moment flink tekort volgens de CES. “Veel bedrijven proberen zo snel mogelijk te verduurzamen. Frustrerend is dat dit nu vaak niet lukt omdat de infrastructuur tekortschiet of omdat er andere belemmeringen zijn. Dit vraagt om een reeks onconventionele ingrepen de komende tijd,” stelt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor het Rotterdamse haven- en industriegebied.

De CES, waaraan tientallen Deltalinqs-leden hebben meegewerkt, brengt in beeld wat nodig is aan infrastructuur (voor o.a. elektriciteit, waterstof, CO2, methaan en warmte) voor de verduurzaming. Hiervoor is informatie verzameld van 300 projecten bij de 50 grootste industriebedrijven verspreid over 63 productielocaties in het cluster Rotterdam-Moerdijk. De duurzame projecten waaraan gewerkt wordt, lopen uiteen van opslag van CO2 tot energiebesparingsprojecten en de productie van groene waterstof met duurzame elektriciteit in plaats van fossiele energie.

Een derde van duurzame projecten in gevaar door gebrek aan infra
De nieuwe studie laat volgens Deltalinqs overtuigend zien dat bijna een derde (80, waarvan 60 in Rotterdam) van de 300 verduurzamingsprojecten flinke vertraging oploopt zonder versnelde verzwaring van de elektriciteitsnetten en nieuwe onconventionele maatregelen. Zo kan (landelijk) bijvoorbeeld meer gestimuleerd worden dat grootverbruikers direct worden aangesloten op het netwerk van TenneT in plaats het netwerk van regionale netbeheerders. Dit kan helpen om projecten toch door te zetten. De recent aangekondigde vertraging van de Delta Rhine Corridor vertraagt daarnaast de ontwikkeling van de waterstofmarkt en zet de plannen voor de import en productie van waterstof onder grote druk.

Urgentie is groot
Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs: “Er staan veel duurzame projecten op stapel in de Rotterdamse haven en dat brengt het rapport uitstekend in beeld. Daar mogen we echt trots op zijn. Tegelijk laat dit rapport zien dat door de optelsom van onder andere netcongestie, extreem hoge nettarieven, gebrek aan stikstofruimte, vertraging van de Delta Rhine Corridor en bijvoorbeeld onvoorspelbaar overheidsbeleid, de verduurzaming van de industrie in het havengebied steeds meer in de knel komt. Nu al zien we dat projecten worden afgelast of investeringen naar andere landen verplaatst worden. De urgentie is dan ook groot. We moeten met elkaar onconventionele maatregelen nemen om duurzame projecten te versnellen. Alleen dan bereiken we een doorbraak en zetten we de haven en industrie weer op voorsprong. Wij zullen hier voorstellen voor doen, waarover we zo snel mogelijk in gesprek willen met het kabinet.”

De volledige Cluster Energie Strategie is te downloaden op de website van Programmabureau Rotterdam-Moerdijk (PROMO).