Profiteer van gratis quickscan om CO2-emissie fors te verminderen

Profiteer van gratis quickscan om CO2-emissie fors te verminderen

Grote kosten- en uitstootreducties realiseren voor de industrie. “Niets minder is de insteek van het Energie Transitie Plan 2030”, vertelt Simone van Tongeren, projectleider Klimaat bij Deltalinqs. De lat ligt hoog. “Het project zet in op een gegarandeerde emissiereductie van 60% in 2030.”

Vrijwel ieder bedrijf in de Rotterdamse regio is al enige tijd bezig met het realiseren van energiebesparingsmogelijkheden. Alleen is dit niet hun corebusiness en mede daardoor veelal een ingewikkelde puzzel. “Dit project biedt gerichte ondersteuning”, aldus Simone van Tongeren. “Ieder bedrijf met ambities op dit gebied heeft een reis te maken van ideevorming naar realisatie. Het project helpt om de juiste route te bepalen.”

Advies op maat
Het terugdringen van de CO2-uitstoot ligt aan de basis van het project, maar gezien de grote verlaging op energiekosten die behaald kan worden, is meedoen ook voor het eigen voortbestaan belangrijk. Bijzonder is dat bedrijven die participeren een advies op maat krijgen. “Dit wordt gedaan door een gerenommeerde energie-adviseur. De eerste stap betreft een gratis quick-scan. Hierdoor krijgt men goed inzicht in de huidige situatie en welke oplossingen interessant kunnen zijn. Deze worden op een rij gezet in een concreet uitvoeringsplan met daarin een gegarandeerde emissiereductie van 60% in 2030 en natuurlijk inzicht in de kostenbesparingen. De effecten zijn al op korte termijn merkbaar als het bedrijf tot implementeren overgaat, te meer daar veel aandacht uitgaat naar besparingsmaatregelen met een korte terugverdientijd. Kansen liggen veelal in het verminderen van het verbruik op utiliteitsniveau en in het zo effectief mogelijk benutten van restwarmte.”

Energiebesparingsplicht
Het project sluit naadloos aan op de energiebesparingsplicht die landelijk is ingevoerd voor locaties van bedrijven en instellingen met een gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar. “De verplichting houdt in dat bedrijven moeten aangeven welke maatregelen zij kunnen nemen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Ons project helpt enorm hierbij, omdat het vooral kijkt wat vanuit bedrijfsperspectief de beste route is in plaats van enkel verplichte lijstjes af te lopen. Onze aanpak ligt in lijn met de 60% reductiedoelstelling van Rijk en EU. Men moet het dus toch al doen, alleen kiezen wij een insteek gericht op de toekomstbestendigheid van het bedrijf op lange termijn. Zeker voor de bedrijven die nog niet veel verder zijn dan het maken van een eerste schets, is het interessant om zich voor gratis ondersteuning aan te melden.

Spilfunctie
Deltalinqs ondersteunt dit initiatief, dat mede mogelijk gemaakt wordt door de provincie Zuid-Holland. “We spelen een stimulerende en inspirerende rol om het project tot een succes te maken. Zo organiseren wij op 19 november een eerste bijeenkomst over het Energie Transitie Plan 2030. Ook de aanmeldingen gaan via ons. Bedrijven, groot en klein, kunnen deelnemen, mits zij een aanzienlijke energierekening hebben en gevestigd zijn in de provincie Zuid-Holland. En, hoe meer aanmeldingen, hoe beter!”