Benut bouw en onderhoud als springplank voor duurzame innovatie

Benut bouw en onderhoud als springplank voor duurzame innovatie

Industriële bedrijven in de Rotterdamse haven investeren veel in bouw en onderhoud. De contractors die dit werk doen willen graag zo duurzaam mogelijk werken, maar lopen daarbij tegen barrières aan. Hoe zijn die te slechten? Met die vraag gaat het Deltalinqs Climate Program aan de slag.

Anne-Marie Spierings, programmadirecteur Economische Transitie bij Deltalinqs vertelt waarom Deltalinqs dit oppakt. “Vorig jaar was ik bij de reguliere bijeenkomst van Deltalinqs voor de contractorleden. Zij vertelden dat veel bedrijven in de haven bij de aanbesteding voor werkzaamheden op het gebied van  bouw en onderhoud geen duurzaamheidseisen stellen. Heel jammer, te meer daar contractors vaak wel duurzamere opties aanbieden.”

Verbindende rol
Spiering is blij dat Deltalinqs dit aandachtspunt nu oppakt. “We moeten beginnen met goed te onderzoeken wat voor de industrie van belang is en waar contractors kansen zien om duurzamer te werken.” Jacob Hu, interim projectleider voor het Deltalinqs Climate Program, gaat met dit onderzoek aan de slag. Volgens hem is de tijd hier rijp voor. “Juist in de nu nog voornamelijk fossiele Rotterdamse haven is momenteel volop oog voor innovatie en verduurzaming. Tegelijkertijd missen veel spelers nog kennis en middelen om hier in het gewenste tempo werk van te maken. Vanuit mijn nieuwe rol hoop ik hier een verbindende rol in te vervullen.”

Springplank
Het onderzoek dat nu start, richt zich specifiek op de manier waarop industriële bedrijven werkzaamheden uitvragen bij onderhoud en nieuwbouw van installaties. “Ik wil graag in gesprek komen met zowel contractors als ondernemers om hun ervaringen, uitdagingen en ideeën te horen. Door inzichten en best practices te verzamelen hoop ik tot concrete aanbevelingen te komen. Samen kunnen we er vervolgens voor zorgen dat onderhoudswerk fungeert als springplank naar een duurzamere toekomst.”

Oproep
Bent u werkzaam bij een contractor of industrieel bedrijf in de Rotterdamse haven en wilt u bijdragen aan dit belangrijke onderzoek? Meld u dan aan bij Jacob Hu (hu@deltalinqs.nl).