Vraagbaak helpt bedrijven op weg in vergunningenland

Vraagbaak helpt bedrijven op weg in vergunningenland

Op 24 september is Boukje Wolfs aangesteld als de Vergunningenloods. Bedrijven in de Rotterdamse haven kunnen bij haar terecht met al hun vragen over vergunningen voor duurzame projecten. “Ik ga hen helpen om te navigeren in het vaarwater van vergunningenland.”

Vrijwel alle bedrijven in het Rotterdamse havengebied worstelen regelmatig met vraagstukken op het gebied van verduurzaming. Het Versnellingshuis Energietransitie Haven Industrieel Complex (HIC) ondersteunt hen bij het wegnemen van barrières op het gebied van regelgeving, financiën en vergunningen.

Praktische vraagbaak
Het Versnellingshuis is een gezamenlijk initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, de bedrijven in het HIC (vertegenwoordigd via Deltalinqs), de gemeente RotterdamInnovationQuarter, DCMR Milieudienst Rijnmond, provincie Zuid-HollandRijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO),Stedin en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Deze partijen merkten dat er specifiek op het gebied van vergunningen behoefte is aan een praktische vraagbaak. “Als Vergunningenloods ga ik deze kar trekken”, vertelt Boukje Wolfs enthousiast. “Bedrijven kunnen bij mij in het begin van een vergunningentraject terecht voor informatie en tips of gewoon om even te sparren.” Daarnaast willen de partners procedures rond vergunningentrajecten beter evalueren en daar lering uit trekken om procedures structureel te verbeteren. “Ook daar ga ik me voor inzetten.”

Verbindingen leggen
Het Versnellingshuis wordt gefaciliteerd door het onafhankelijke Programmabureau Rotterdam-Moerdijk (afgekort PROMO). Boukje Wolfs gaat in haar nieuwe rol bedrijven helpen bij het van de grond krijgen van ambitieuze projecten in de energie- en grondstoffentransitie. Zij is vol ambitie. “Het is mijn taak om verbindingen te leggen tussen alle initiatieven en projecten op het gebied van vergunningen. Samen met mijn netwerk wil ik bijdragen aan het soepel laten verlopen van het vergunningenproces.” Zij geeft aan dat bedrijven met allerlei vragen bij haar terechtkunnen. “Bijvoorbeeld waar je moet beginnen met een milieuvergunningaanvraag, de nut en noodzaak van een vooroverleg of hoe het zit met het aanvragen van een vergunning voor een nieuwe technologie.”

Persoonlijke benadering
Boukje Wolfs bruist van de energie om het gezamenlijk leren en verbeteren vorm te geven. Als aftrap gaat Boukje Wolfs de komende tijd bij bedrijven langs om inzicht te krijgen in lopende processen. “Ik ben benieuwd wat ik daar kan ophalen. Aan de hand van deze gesprekken hoop ik oplossingsrichtingen aan te kunnen geven om het vergunningenproces te verbeteren.” Voorop staat voor haar een persoonlijke benadering. “Neem dus gerust contact met mij op. Aan de hand van een gesprek kunnen we dan de juiste lijnen uitzetten. Ik kijk uit naar ons contact!”

Contact opnemen
Boukje is te bereiken via 06-22485318 of wolfs@cluster-promo.nl. En houd de website www.cluster-promo.nl in de gaten. Hier is binnenkort meer informatie te vinden, bijvoorbeeld over masterclasses die Boukje gaat organiseren.