Deltalinqs reactie op onderzoek Advocates for the future

Deltalinqs reactie op onderzoek Advocates for the future

Advocates for the future en Vrienden van XR lieten CE Delft onderzoek doen naar de indirecte uitstoot van CO2 door gebruik van producten uit de haven, zoals door het gebruik van vliegtuigbrandstoffen en andere brandstoffen die in de haven gemaakt zijn.   

Volgens Deltalinqs laat dit onderzoek vooral zien hoe belangrijk het is dat we zorgen dat de consument/eindgebruikers een daadwerkelijke prikkel krijgen om duurzame producten te gaan gebruiken. Daarnaast is het volgens Deltalinqs bovenal zaak dat de echte barrières voor de verduurzaming van de haven worden opgelost, zoals netcongestie, de vele nationale koppen op EU-regels en bijvoorbeeld de hoge nettarieven voor stroom.

De haven is, in tegenstelling tot het beeld dat in publicaties van Advocates for the future wordt geschetst, al volop in ontwikkeling naar een duurzame haven. Zo is Rotterdam inmiddels al één van de grootste hubs voor biobrandstoffen die nodig zijn voor duurzaam transport. Ook de grootste waterstoffabriek van Europa wordt momenteel gebouwd op de Maasvlakte. Schepen gaan daarnaast over op walstroom en de aanleg van windparken gebeurt volop vanuit de haven. “Bedrijven in de haven zijn stuk voor stuk bezig met de energietransitie en het bouwen van de nieuwe economie”, aldus Deltalinqs. “Cruciaal is nu vooral dat we zorgen dat er vraag naar nieuwe, schonere producten ontstaat, bijvoorbeeld door prikkels bij aanbestedingen, bijmengverplichtingen en door de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur. Dat is wat echt nodig is om effecten bij eindgebruikers te bewerkstelligen.”  


‘Ruim vooral de blokkades voor de energietransitie op’
Zaak is daarnaast om te werken aan de barrières die de energietransitie in de haven in de weg staan. Zo kampt Nederland op dit moment met netcongestie (file op het elektriciteitsnet), waardoor veel bedrijven nog niet kunnen overstappen naar elektriciteit voor bijvoorbeeld het verwarmen van hun productieprocessen. Een derde van de 250 energietransitie-projecten wordt hier momenteel door vertraagd. Samen met het gebrek aan stikstofruimte, hele hoge nettarieven (2 tot 3 keer duurder dan in buurlanden), een gebrek aan infrastructuur (zoals voor waterstof en CO2) en talloze nationale koppen op EU-regels (CO2-heffing, plastic taks, etc.) levert dit stuk voor stuk drempels op die de overstap op schonere processen nu vooral tegenwerken en onze industrie op forse achterstand zetten.

Spiegel van de samenleving
“Je kunt de indirecte CO2-uitstoot, de uitstoot door gebruik van consumenten en bedrijven buiten het havengebied, niet zo maar aan de bedrijven in de haven toerekenen, zoals Advocates for the future lijkt te proberen. De Rotterdamse haven is de spiegel van de samenleving: wat hier binnenkomt en geproduceerd wordt, is een afspiegeling van waar de samenleving om vraagt,” aldus Deltalinqs. “Zaak is vooral dat we met elkaar op productieve wijze de schouders zetten onder echte systeemveranderingen die zoden aan de dijk zetten, zoals bijvoorbeeld de aanleg van de Delta Rhine Corridor en de aanpak van alle barrières waar ondernemers nu tegenaan lopen.”