DUCOR slaagde erin snel te schakelen bij uitbraak Corona

DUCOR slaagde erin snel te schakelen bij uitbraak Corona

In de maandelijkse Mailinqs laten wij bij elke uitgave een ander lid aan het woord over hoe de Coronamaatregelen op de werkvloer worden toegepast, uitdagingen waar bedrijven voor staan en handige tips die leden met elkaar willen delen. Vandaag is het woord aan Ann Geens, plant manager bij chemiebedrijf DUCOR.

Ann Geens.jpg

Pragmatische oplossingen
De plant van DUCOR is gevestigd in de Botlek, op het terrein van Huntsman. Bij de uitbraak van de eerste golf van de Coronacrisis betekende dit gelijk dat er goede afspraken met de buren moesten worden gemaakt. Geens: “Waar wij ons enkel focusten op de richtlijnen van de RIVM, nam Huntsman ook strengere Amerikaanse maatregelen in acht. Uiteindelijk hebben we dat pragmatisch op weten te lossen door aan de poort met verschillende formulieren te werken.” Die pragmatische insteek kenmerkt de aanpak van DUCOR tijdens de eerste weken van de crisis. “Het was gelijk alle hens aan dek. We stelden een crisisteam samen dat drie keer per week bijeenkwam (digitaal) en zorgden ervoor dat iedereen zoveel mogelijk thuis kon werken. Binnen drie weken hadden we de productieshifts naar vier ploegen teruggeschakeld en het onderhoudsteam onderverdeeld in ploegen. Kwetsbare medewerkers mochten thuisblijven en de voorraad trokken we omhoog zodat we konden blijven leveren aan onze klanten”, zegt Geens. Zonder al te veel problemen kon de dienstverlening naar de klant dus doorgaan. Geens: “Sommige vragen vielen weg, andere trokken juist aan. Wanneer de vraag minder is hebben we bewezen snel te kunnen schakelen in productieplanning. We verkopen nu bijvoorbeeld meer in Latijns-Amerika. Het was goed om te zien dat we flexibel konden reageren.”

Tweede golf
DUCOR had al snel de voorbereidingen op de tweede golf getroffen. Geens verwacht dat ook deze golf weer uitdagingen met zich meebrengt: “We hebben een noodscenario klaarliggen voor wanneer we moeten terugschakelen, maar we wachten daarmee totdat het echt nodig is. We volgen het aantal positieve testen nauwgezet, want het kan snel omslaan. Iedereen loopt bij ons met mondkapjes op en alleen als het echt nodig is mogen medewerkers naar de controlekamer. We nemen geen enkel risico en zijn blij dat in Deltalinqs-verband werk is gemaakt van een private teststraat, waar als het nodig is onze medewerkers terechtkunnen.”

Ondertussen houdt DUCOR haar eigen processen tegen het licht. Recente aanleiding is het commentaar dat Plastic Soup Foundation leverde. Geens: “We zijn open en constructief met ketenpartners om de tafel gegaan. Het vraagstuk van plastic korrels die voorkomen in oevers van delen in de haven moeten we industriebreed oppakken. Ik maak mij hard voor een gezamenlijke aanpak en dat lukt, daar ben ik trots op.”

Tip van de maand?
Geens: “De crisis zorgt voor een gebrek aan fysiek contact en het informele gesprek bij de koffieautomaat wordt steeds meer gemist. Heb daarom aandacht voor de gemoedstoestand van je collega’s. Denk vooruit over hoe we collega’s na de crisis weer terug naar de werkplek begeleiden en hoe we elkaar zonder angst weer een hand kunnen geven. We kunnen sterker uit de crisis komen.”