Green Ammonia Innovation Platform gelanceerd

Green Ammonia Innovation Platform gelanceerd

Ammoniak kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Die moeten in 2030 in de EU met 55% zijn teruggebracht. Ammoniak wordt nu nog geproduceerd met aardgas, maar als we groene ammoniak kunnen produceren, kunnen we de energietransitie versnellen.

Het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) heeft in samenwerking met een aantal belangrijke partners zoals Shell, BP, Essent, Havenbedrijf Rotterdam, Koole Terminals, de Ammonia Energy Association en Deltalinqs, het Green Ammonia Innovation Platform opgericht. Dit platform gaat de mogelijkheden onderzoeken om groene ammoniak te maken. Ammoniak wordt voornamelijk gebruikt als meststof of als bouwsteen voor de chemische industrie. De sterkgeurende stof wordt nu nog geproduceerd met aardgas, maar als het kan worden gemaakt met hernieuwbare energie, door middel van elektrolyse op zonne- of windenergie, ontstaat er hernieuwbare en groene ammoniak.

Ideale energiedrager
Daarnaast kan ammoniak dienen als energiedrager, bijvoorbeeld van waterstof. Waterstof is moeilijk op te slaan en te transporteren vanwege de vereiste temperatuur en lage energiedichtheid. Ammoniak heeft een drie keer hogere energiedichtheid en een minder extreme temperatuur nodig. Dat maakt het een ideale stof voor transport. Daar komt bij dat er al meer dan 120 havens zijn met ammoniakterminals; de infrastructuur is er dus al grotendeels. Daarom kan groene ammoniak het ontbrekende puzzelstukje worden om een waterstofeconomie binnen Europa tot stand te brengen.

Nog een voordeel is dat ammoniak direct kan worden ingezet als alternatieve brandstof voor de scheepvaart of elektriciteitsopwekking. Maritiem transport is verantwoordelijk voor drie procent van de CO2-uitstoot in de wereld, dus de verschuiving naar ammoniak kan de duurzaamheid van deze sector aanzienlijk beïnvloeden.

Kennisuitwisseling
Het nieuwe platform stelt zich ten doel de kenniskloof te overbruggen en de kansen te verkennen met betrekking tot de opschaling van groene ammoniak. Het platform faciliteert kennisuitwisseling tussen bedrijven en organisaties die participeren op het innovatieve gebied van ammoniak. Er worden projecten opgezet die de gesignaleerde kennishiaten aanpakken en er komen workshops en netwerkevenementen om ervoor te zorgen dat energieproducenten, industrie, technologieleveranciers, infrabeheerders en beleidsmakers samenkomen om ervoor te zorgen dat groene ammoniak op grote schaal in Nederland kan worden toegepast.