ImpactFest: een feest van innovatie in de transitie
2.000 impactmakers uit 42 landen van over de hele wereld kwamen op woensdag 15 november naar de Fokker Terminal in Den Haag voor de zevende editie van ImpactFest, mede georganiseerd door de provincie Zuid-Holland. Tijdens een sessie over energie-innovatie werd de update van de studie 'Mapping the Energy Innovation Ecosystem of Zuid-Holland' gepresenteerd.
Uit deze update blijkt dat steeds meer mensen werken in innovatie en duurzaamheid. Tegelijkertijd is het tekort aan technisch geschoolde werknemers een steeds nijpender probleem. Bovendien komen de vaak langdurige overheidsprocedures de transitie niet ten goede. Als positieve punten noemt de studie: de positie van het Rotterdamse havengebied als belangrijk knooppunt en de hoogwaardige technologische kennis, vooral vanuit de TU Delft.
Samenwerking belangrijk
Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program was spreker tijdens deze sessie. Zij concludeerde: "Het is een interessant onderzoek en het was goed om te zien hoeveel startende ondernemers naar het ImpactFest waren gekomen. Want uit het onderzoek blijkt weliswaar dat steeds meer mensen werken in innovatie en duurzaamheid, maar het mogen er nog meer zijn. Ook bleek dat er duidelijke netwerken zijn, die minder met elkaar samen lijken te werken, zoals innovatieve kleinere bedrijven en de grotere bedrijven in het HIC. Meer samenwerking blijft dus belangrijk."
Zes aanbevelingen
De update van de studie geeft zes aanbevelingen aan de provincie Zuid-Holland:
- zorg voor versterking van samenwerkingsverbanden;
- stimuleer verandering van de industrie;
- toon een gedurfde en duidelijke visie op het ecosysteem waar we naartoe willen werken;
- maak effectief beleid met snelle beslissingen die de transitie ten goede komen;
- zorg voor onderwijs en ondersteun talentontwikkeling;
- verbeter ruimtelijke ontwikkeling voor effectieve infrastructuur.
Aandacht is groter dan ooit
De aandacht voor innovatief en duurzaam ondernemerschap blijkt groter dan ooit: nooit eerder waren er zoveel bezoekers om hun oplossingen te presenteren, te pitchen voor investeerders, ervaringen uit te wisselen en kennis op doen Alice Krekt: 'De grote bedrijven hebben voor hun verduurzamingsprojecten veel van zulke innovatieve bedrijven nodig. Deze samenwerkingsnetwerken hebben grote impact in het havengebied. Er zijn bijvoorbeeld wel 150 bedrijven die samenwerken aan de bouw van de nieuwe elektrolysefabriek van Shell."
Het was een afwisselend programma waaraan vooraanstaande organisaties meewerkten. Naast de energie-innovatiesessie bestond het programma uit meetups en rondetafelgesprekken, gehost door onder andere Patagonia, Oxfam Novib en Rabobank.
Impactbedrijven wereldwijd 2.3 miljard dollar waard
Dealroom presenteerde samen met ImpactCity het rapport 'Impact Startups 2022'. In dit rapport wordt inzicht gegeven in de investeringen en banen in de impactsector. Uit het rapport blijkt dat impactbedrijven wereldwijd inmiddels meer dan 2.3 miljard dollar waard zijn. Het aantal investeringen in impact bedrijven blijft groeien: in 2022 is er nog niet zoveel geïnvesteerd als in het recordjaar 2021, maar de bedragen van het volledige kalenderjaar 2020 worden nu al overschreden. De provincie Zuid-Holland heeft vergeleken met andere provincies in Nederland de hoogste concentratie banen bij impact startups.
Over ImpactCity en ImpactFest
ImpactCity is één van Europa’s leidende ecosystemen voor organisaties die ‘doing good and doing business’ combineren. Met ImpactCity faciliteert de gemeente Den Haag ondernemers en andere impactmakers met innovatieve oplossingen bij het starten en opschalen van hun bedrijf. ImpactFest is in 2016 gestart als een jaarlijks event waar het ecosysteem van ImpactCity elkaar kan ontmoeten in een ongedwongen festivalsfeer. Het is uitgegroeid tot een internationaal 'must-attend' evenement in de wereld van impact.