LEVI-dag: Voorspellen van Incidenten

LEVI-dag: Voorspellen van Incidenten

Na lange tijd was er dinsdag 2 juli weer eens een fysieke bijeenkomst om te leren van incidenten, de zogenaamde LEVI-dag. Deze dag kreeg als veelbelovende titel: 'Voorspellen van Incidenten'. In deze bijeenkomst gingen de advocaten van van Ardenne & Crince le Roy Advocaten (Olga de Vries en Remko Wijling) in op de bestuursrechtelijke en strafrechtelijke opvolging van incidenten.

De tip van de dag was 'intelligent meebewegen' met de handhaver. Maar houd daarbij wel een aantal basiszaken goed voor ogen; houd je altijd aan de feiten, niet speculeren; vraag hoe wordt gehandhaafd, bestuurs- of strafrechtelijk (ook als verdachte of als getuige). Uiteraard werd het juridische kader geschetst en werd ingegaan op casuïstiek.

Henk Jan Manuel van RIVIM keek vooral terug naar de basisoorzaken. Hij gebruikt daarvoor Storybuilder als database. Voor 2022 had ruim de helft van het aantal incidenten te maken met uitstroming uit reguliere openingen. In 2023 scoorde het falen van de toestand van de apparatuur juist hoog. Ook hij had wel een aantal take-aways zoals: zorg voor toereikende procedures en naleven, controleer nogmaals of installatie drukvrij is en bij afwijkingen zorg voor checks en balances.

De laatste spreker, Johan van Middelaar van zowel Safety Delta Nederland als TNO, nam de deelnemers mee in het ‘voorspellen’ van incidenten. Er blijkt dat door slimme toepassing van AI en data een verband te zijn tussen de zogenaamde zwakke signalen en het optreden van een incident. Dit is vastgesteld in pilots die binnen Sitech/Chemelot zijn gehouden. Denk daarbij aan wachtverslagen, meteodata, verslagen van managementrondes en mate van accepteren van alarmen. Belangrijk is wel dat input voor de te onderzoeken zwakke signalen uit operationele afdelingen gehaald moet worden; goed luisteren naar hun onderbuik. Johan benadrukte dat dit een eerste stapje is, het zou mooi zijn om nog meer te onderzoeken, bij meerdere bedrijven. Wellicht zou dit ook in een Deltalinqs-platform kunnen om ook in dit gebied nader onderzoek te doen. Het biedt zeker veel potentie en mogelijkheden om het glazen plafond dat we bereikt lijken te hebben in het voorkomen van ongevallen te doorbreken.

De bijeenkomst werd bezocht door ruim 50 deelnemers en zeer goed gewaardeerd.