Miljarden aan subsidies voor transitie beschikbaar

Miljarden aan subsidies voor transitie beschikbaar

De rijksoverheid heeft voor 2023 miljarden aan subsidies uitgetrokken om de industrie te helpen verduurzamen. Dat betekent dat industriële bedrijven in de regio Rotterdam een aanvraag kunnen doen voor projecten die bijvoorbeeld bijdragen aan CO2-reductie, hernieuwbare energie of een circulaire economie.

De grootste 'subsidiepot' is die van de SDE++. Vanaf 6 juni wordt deze Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Er is een openstellingsbudget van 8 miljard euro beschikbaar voor 2023. Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd, levert dit naar verwachting een CO2-besparing van 4 megaton op in 2030.

Hekjes
Een nieuw fenomeen is, wat de rijksoverheid 'hekjes' noemt. Die moeten ervoor zorgen dat technieken die werken met lage temperatuurwarmte (zoals zon- en aquathermie), hoge temperatuurwarmte (zoals ultradiepe geothermie en elektrische boilers) en moleculen (zoals groen gas en hernieuwbare brandstoffen) meer kans maken op subsidie. Hiervoor is in 2023 budget gereserveerd, omdat deze technieken nu nog minder rendabel zijn, maar op de lange termijn wel belangrijk zijn voor de energietransitie.

Voor alle drie de categorieën is 750 miljoen euro gereserveerd. Binnen de hekjes blijft het concurrerende principe gelden waarbij kosteneffectieve projecten eerder aan bod komen.

De SDE++ staat in 2023 open voor ongeveer dezelfde categorieën als in 2022. Waaronder zon, wind, geo- en aquathermie, elektrische boilers, waterstof en CCS. Dit jaar wordt de luchtwaterwarmtepomp, waarmee warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van water, voor het eerst toegevoegd voor bedrijven en organisaties.

Andere subsidies
Naast de SDE++ is er dit voorjaar ook een aantal andere subsidieregelingen beschikbaar voor energie-innovatieprojecten en de verduurzaming van de industrie. Bedrijven en kennisinstellingen die innoveren of investeringen doen om CO2-uitstoot te verminderen, kunnen daar subsidie voor ontvangen. Het totaal beschikbare budget is ruim 270 miljoen euro.

Pilot- en demonstratieprojecten CO2-reductie
Er is 74 miljoen euro beschikbaar voor de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Deze regeling ondersteunt bedrijven en kennisinstellingen die innovatieve pilot- en demonstratieprojecten uitvoeren voor CO2-reductie. De projecten moeten bijdragen aan een CO2-vrij elektriciteitssysteem, een aardgasvrije gebouwde omgeving of een klimaatneutrale en circulaire industrie. De regeling staat open van 15 maart 2023 tot en met 31 augustus 2023.

Subsidie onrendabele klimaatinvesteringen
Voor de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is 138 miljoen euro beschikbaar. Deze regeling ondersteunt CO2-besparende maatregelen waarvan de werking bewezen is. Deze maatregelen zijn vaak nog niet rendabel en hebben een hoge terugverdientijd of extra ondersteuning nodig. Deze investeringen dragen bij aan het verduurzamen van de industrie. De VEKI is aan te vragen van 15 maart 2023 tot en met 9 januari 2024.

Nog meer regelingen
Enkele andere regelingen die dit voorjaar worden opengesteld zijn de Hernieuwbare Energieregeling (HER+) en tenders voor de Topsector Energie (TSE). De regelingen maken de energietransitie betaalbaarder en stimuleren innovaties in de industrie op het gebied van circulaire economie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regelingen uit. Op de website van RVO en in de Staatscourant staat meer informatie over deze subsidieregelingen.