Geen goede voornemens, maar concrete projecten!

Geen goede voornemens, maar concrete projecten!

Naast een korte terugblik op het voorbije jaar, werden tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Deltalinqs Climate Program (DCP) op 11 december vooral de nieuwe ambities voor 2024 besproken. Onder het motto ‘We bouwen in Rotterdam aan de nieuwe economie’, zullen ook komend jaar cruciale stappen in de richting van een duurzame toekomst voor het Rotterdamse Haven Industrieel Complex (HIC) worden gezet.

De bijeenkomst startte met een presentatie van Anne-Marie Spierings, directeur Economische Transitie, die het ambitieuze jaarplan voor 2024 toelichtte. Dit jaarplan vormt de leidraad voor het komende jaar. Binnen het Deltalinqs Climate Program dragen we bij aan verdere verduurzaming van haven en industrie. Enerzijds door stevige fundamenten te leggen voor zowel bestaande als nieuwe projecten. Anderzijds door de flexibiliteit te behouden om in te spelen op veranderingen. De rode draad hierbij? Dat is de focus op aanjagen en inspireren, verbinden en versnellen.

LOC’s en walstroom
Vervolgens werden de Letters of Cooperation (LOC's) toegelicht: Proces & Overkoepelende onderwerpen (LOC 0), Elektriciteit & Energiesysteem (LOC 1), Mobiliteit & Duurzaam transport (LOC 2), Industrie & Havenbedrijven (LOC 3) en Grondstoffen (LOC 4).

Wethouder Robert Simons benadrukte in zijn speech de cruciale rol van walstroom en de dringende race richting 2030. Dan zijn namelijk de Europese havens verplicht om 90% van de zeeschepen van 5000 GT en groter, van walstroom te voorzien. Met een gedurfde aanpak, gezamenlijke zoektocht naar financiering voor walstroom met publiek-private partners, en met creativiteit als drijfkracht, pleitte hij ervoor om de beren op de weg te verslaan.

Creatief met vergunningverlening
Ambassadeurs van LOC 0, Nico van Dooren (Havenbedrijf Rotterdam) en Karen de Lathouder (Eneco), deelden inzichten over het versnellen van vergunningsprocessen. Daarnaast benadrukten zij het belang van doorlopende communicatie. Ook kwamen ze met het creatieve idee van incentives voor vergunningverleners die veel CO2-besparende projecten vergunnen, zonder dat daarbij verschillende belangen met elkaar verstrikt raken. Ze riepen bedrijven op om het versnellingshuis te gebruiken, mochten zij vastlopen bij vergunningverlening.

LOC 2-ambassadeurs Femke Brenninkmeijer (NPRC) en Diederick Luijten (Air Liquide) wezen op kansen in duurzaamheidsagenda’s voor de scheepvaart. Zij benadrukten dat CO2-monitoring niet alleen verplicht is, maar ook een competitief voordeel biedt. Ze adviseerden korte banden tussen het bedrijfsleven en overheden en prijsbeleid voor een modal shift in de logistiek. Daarnaast benadrukten zij de noodzaak van digitale transformatie voor toekomstig succes.

Investeringsklimaat
Een discussie volgde over stellingen gepresenteerd door ambassadeurs van LOC 1 - David Peters (Stedin) en Jan Overdevest (Waalhaven Groep), LOC 3 - Natalya Rijk (BP) en Rene Peters (TNO) en LOC 4 - Sabine Biesheuvel (BlueCity) en Arend Jan Zeeuw (Huntsman), waarbij flexibiliteit in elektriciteitsgebruik, het investeringsklimaat in Rotterdam en normering van eindproducten voor de grondstoffentransitie aan bod kwamen. Waar deelnemers verdeeld waren over het investeringsklimaat in Rotterdam, was het merendeel het er wel over eens dat met flexibiliteit in elektriciteitsgebruik mogelijk ook geld verdiend kan worden.

Gedeputeerde Jeanette Baljeu deelde vervolgens drie hoogtepunten van het afgelopen jaar: de provinciale inzet om de maatwerkafspraken uit het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) tot een succes te maken, schone binnenvaartprojecten zoals RH2INE en het belang van (Europese) industriepolitiek.

Ondertekening LOC’s
De bijeenkomst werd afgesloten met de symbolische ondertekening van de LOC’s en een slotwoord van Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van Deltalinqs. Hij benadrukte dat de industrie voortdurend duurzame keuzes moet laten zien en gezamenlijk moet streven naar duurzaamheidsoplossingen in het komende jaar.