Energie- en grondstoffentransitie gaan hand in hand

Energie- en grondstoffentransitie gaan hand in hand

Recent vond Recharge Earth plaats. De tweedaagse conferentie richt zich op het versnellen van de energietransitie. Met het oog op het versnellen van de circulaire economie greep Deltalinqs het congres aan om een break-out sessie te organiseren over de verbinding tussen energie en grondstoffen. “Er is een sterke onderlinge afhankelijkheid”, weet Eline van Krimpen, projectleider Circulaire Economie bij Deltalinqs. “In feite gaat het om één grote verduurzamingstransitie.”

De aanleiding voor de bijeenkomst lag in feite in het dagelijkse werk van Eline van Krimpen. “Als projectleider Circulaire Economie merk ik keer op keer dat de energie- en grondstoffentransitie nauw met elkaar verbonden zijn.. Neem de congestie op het elektriciteitsnet waardoor meerdere duurzaamheidsinitiatieven niet van de grond komen of moeten worden uitgesteld. Die onderlinge verwevenheid zie je ook terug in de omvangrijke energievraag van veel duurzame grondstoffenroutes.” Actueel in dit verband is het uitbreiden van de energie-infrastructuur. “Nu al zijn er pasklare mogelijkheden om dit zoveel mogelijk met behulp van circulaire grondstoffen te doen.”

Tweemaal de aarde rond
De projectleider en host van de break out-sessie kijkt met voldoening terug. “Het was een druk bezochte bijeenkomst waar precies uitkwam wat ik eruit wilde halen, heel positief allemaal.” De inhoudelijke voeding werd geleverd door drie sprekers: Dominique Hermans (Groene Netten), Ingeborg Gort (Partners for Innovation) en Martijn Broeren (CE Delft). “Stuk voor stuk verzorgden zij uitstekende presentaties.” Inspirerend vond Eline hun positieve insteek, onder meer aan de hand van voorbeelden die in de praktijk al toegepast worden. “Neem de recente investeringsbeslissing van Enexis Netbeheer om voor de uitbreiding van haar elektriciteitsnetwerk de circulaire route te kiezen. De netbeheerder, één van de grootste regionale netbeheerders in Nederland, heeft de komende twaalf jaar enorm veel leidingen nodig. Het exacte getal is 76.000 kilometer. Gigantisch dus, want daarmee kun je wel tweemaal de aarde rond gaan. Het verdient echt waardering dat hiervoor een circulaire route is gekozen. Zo gaat de buitenmantel van de leiding uit minimaal 50% circulair plastic bestaan.”

Van Krimpen benadrukt dat zo’n grote investeringsbeslissing impact kan hebben op de grondstoffentransitie. “Een netbeheerder gaat circulair en dit is precies de verbinding die nodig is om daadwerkelijk te komen tot een duurzaamheidstransitie. Immers, met deze stap creëren ze de marktvraag waar de grondstofleveranciers op wachten.” Opvallend vond zij het interactieve deel. “In feite kwam hier de essentie van de bijeenkomst aan bod. De ene helft van de deelnemers is voornamelijk bezig met energie en de andere helft met grondstoffen. Zo zag je de eerste groep vooral aangaan op de presentatie over de grondstoffentransitie en andersom.”

Werk aan de winkel
Natuurlijk kwamen er ook obstakels naar voren, voornamelijk in het interactieve deel. “We weten dat er werk aan de winkel is, maar bij de specifieke hulpvraag kwam er niet altijd iemand over de streep die zei ‘ik kan hierbij helpen’. Niet erg, het was immers een aftrapbijeenkomst, maar men is wel wakker geschud.” Eline benadrukt dat het tijd is om de twee werelden daadwerkelijk bij elkaar te brengen. “De sessie maakte duidelijk dat nu nog te weinig mensen zich eigenaar van de oplossing voelen. Het moet gewoon worden dat mensen die werken aan de energietransitie circulair gaan denken en andersom. De beide transities kunnen elkaar juist versnellen in plaats van vertragen.” Zij ziet met name kansen in het stimuleren van de marktvraag naar circulaire producten. “De onderlinge relatie is bij mij gaande weg zichtbaar geworden. Nu is het moment gekomen om dit breder op te pakken door als first movers te gaan lopen.”

Hoopvol in dit verband vindt de projectleider, ondanks dat tijdens Recharge Earth de energietransitie centraal stond, de grote belangstelling voor de sessie van Deltalinqs. “Het was inspirerend om te merken dat onder de deelnemers ook veel belangstelling bestaat voor de grondstoffentransitie. Ik hoop dat tijdens de volgende conferentie in 2025 de focus hier nog meer op komt te liggen. Want nogmaals, de circulaire economie bereiken we niet zonder beide transities te laten slagen.”