Energietransitie vraagt om meer verbinding

Energietransitie vraagt om meer verbinding

Op maandagavond 14 oktober vond de bijeenkomst ‘Samen aan de slag voor een (meer) inclusieve energietransitie’ plaats. Als Deltalinqs kijken we met grote tevredenheid terug op deze avond.

We organiseerden de bijeenkomst samen met de gemeente Rotterdam en de number 5 foundation. Ons doel was om gezamenlijk met burgerinitiatieven zoals energiecoöperaties, bedrijven uit de haven en andere belanghebbenden van gedachten te wisselen over de energietransitie in de regio Rotterdam. De bijeenkomst bestond uit twee delen. In het eerste deel vond in drie groepen een verkennend gesprek plaats. Het tweede deel richtte zich op het omzetten van deze verkenning in kansen om elkaar te ondersteunen.

Kansen
Deelnemers waren het erover eens dat de energietransitie vraagt om meer verbinding tussen lokale initiatieven van burgers en bedrijven. Dit betekent dat er nauwere banden nodig zijn tussen bedrijven, lokale initiatieven en de dagelijkse realiteit van inwoners. Een kansrijke optie in dit verband is het faciliteren van kennisuitwisseling tussen deze partijen, waarbij bedrijven hun expertise delen om lokale projecten te versterken. Een andere kans is lokale initiatieven te laten dienen als proeftuinen en ontmoetingsplaatsen voor kennisuitwisseling. Mogelijke bijvangst hiervan is een versterking van het maatschappelijk draagvlak.

Om de kloof tussen havenbedrijven en omwonenden te verkleinen, werd ook voorgesteld excursies naar Rotterdamse havenbedrijven te organiseren. Deze excursies zijn belangrijk omdat veel mensen de havenbedrijven niet meer kennen.

Tot slot was er veel aandacht voor de ondersteuning van jongeren die willen werken aan een duurzame toekomst. Een kans in dit verband is het scouten van talent door lokale initiatieven te verbinden met werkgelegenheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor jongeren bij bedrijven in de haven.

Vervolgstappen
De bijeenkomst benadrukte het belang van een brede maatschappelijke aanpak van de energietransitie. De inbreng van de deelnemers laat zien dat een gezamenlijke inspanning kan leiden tot een energietransitie die zowel economisch succesvol als sociaal inclusief is. Alle ideeën bieden voldoende houvast voor vervolgstappen. Daarom komen we binnenkort met voorstellen hiertoe.