Op bezoek bij REKO Recycling Kombinatie Rotterdam: het visitekaartje voor circulair Nederland

Op bezoek bij REKO Recycling Kombinatie Rotterdam: het visitekaartje voor circulair Nederland

Op donderdag 28 november bezochten leden van Deltalinqs REKO Recycling Kombinatie op de Vondelingenplaat. Vanuit het Rotterdamse havengebied verwerkt REKO op unieke wijze teerhoudend asfalt tot hoogwaardige grondstoffen, waarmee het een cruciale rol speelt in de circulaire economie. Een leerzaam kijkje in de bedrijfskeuken.

Eline van Krimpen, projectleider circulaire economie bij Deltalinqs, bezocht samen met contractors, overheden en chemiepartijen de indrukwekkende site. Duurzaamheid zit in de genen van REKO: het bedrijf is vanaf de start voor de volle 100% onderdeel van de circulaire economie. Jaarlijks slaagt men erin om circa 1,8 miljoen ton teerhoudend asfalt duurzaam te verwerken. Geen enkel ander bedrijf in Europa kan daaraan tippen.

Circulair, milieu en energiebesparing
Tijdens een door het Deltalinqs Climate Program georganiseerd werkbezoek keken de deelnemers hun ogen uit. “Wat mij direct opviel is hoe modern, schoon en enorm de fabriek is” vertelt Eline enthousiast. “Het is echt een prachtig modern bedrijf. De deelnemers vonden het zeer verhelderend om zo’n compleet circulaire bedrijfsvoering te bewonderen.” De kern van REKO is recyclen. “Ook het verhaal van het bedrijf vond men inspirerend. Het oude teerhoudende asfalt wordt met behulp van een uniek thermisch reinigingsproces verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen voor de asfalt- en betonindustrie”, vertelt Eline. “Daarbij slaagt men erin om de milieugevaarlijke stoffen, de zogenoemde Zeer Zorgwekkende Stoffen,  volledig te vernietigen, terwijl de uit het proces vrijkomende warmte ook nog wordt omgezet in elektriciteit en stoom.”

Twee geldstromen
Eén van de eyeopeners tijdens het werkbezoek was dat circulair niet per definitie duurder hoeft te zijn, terwijl men daar wel vaak vanuit gaat. “De eindproducten zijn namelijk concurrerend in prijs. Dit komt in de eerste plaats doordat reststroomverwerkers, zoals REKO, worden betaald voor het innemen van die stromen, terwijl traditionele bedrijven op dit gebied hun grondstoffen moeten inkopen. Vervolgens verkoopt men het eindproduct, waardoor er dus via twee kanten geldstromen binnenkomen. Wat REKO dan weer uniek maakt in zijn categorie, is dat andere recyclingbedrijven veelal ook weer reststromen over houden, waar men vaak alleen tegen hoge kosten vanaf kan komen. REKO kampt hier niet mee omdat er geen reststromen zijn.”

De afnemers van REKO zijn bouwbedrijven, die onder andere inschrijven op aanbestedingen van Rijkswaterstaat. “Voor hen is het zowel om duurzaamheidsredenen als om de scherpe prijsstelling aantrekkelijk om gebruik te maken van de REKO-producten.” Jammer is wel dat er voor teerhoudend asfalt niet in alle EU-landen een stortverbod geldt zoals we dat in Nederland kennen. “Daardoor komt niet alle aanvoer deze kant op. REKO zou er zeker baat bij hebben als meer landen in Europa ons hergebruik- en stortverbod voor teerhoudend asfalt overnemen.”

Recente innovaties
Tijdens het bezoek presenteerde REKO ook enkele technische innovaties. “Bijzonder vond ik het project waarbij een vrijwel afgebouwde vergassingsinstallatie een reststroom van bitumen, wat veel op platte daken ligt, kan benutten als energiebron voor hun reinigingsproces. Ook is vorig jaar een stoompijpleiding geopend naar het naastgelegen tankopslagbedrijf Chane. Het verwerken van het teerhoudende asfalt gebeurt op heel hoge temperatuur, maar vervolgens is deze warmte niet allemaal meer nodig. Dankzij de stoompijpleiding wordt een flink deel van de restwarmte nu door het buurbedrijf hergebruikt.”

Trots
In Nederland ligt er zoveel teerhoudend asfalt dat REKO nog zo’n dertig jaar vooruit kan. “Maar de markt is veel en veel groter als REKO ook het oude asfalt van wegen elders in Europa kan  verwerken. Doordat goedkoop storten elders nog mag, missen we veel potentie. Niettemin is REKO zonder meer een gezond bedrijf dat aan alle voorwaarden voor een circulaire economie voldoet. Als Rotterdam mogen we trots zijn dat zo’n bedrijf in het havengebied is gevestigd.”