Tankisolatie levert dubbele winst op

Tankisolatie levert dubbele winst op

Het Rotterdamse havengebied kent een woud aan opslagtanks, waarvan vele continu verwarmd worden. Het isoleren van de tanks kent meerdere voordelen, zo blijkt uit de eerste initiatieven op dit gebied. “Beperken van warmteverliezen is natuurlijk de belangrijkste reden”, aldus projectleider Simone van Tongeren van Deltalinqs tijdens een recente bijeenkomst over dit onderwerp. Maar er zijn meer voordelen. “Isoleren leidt ook tot minder CO2-uitstoot en het bespaart energiekosten.”

Opslagtanks lijken op enorme koekblikken van staal. “Nadeel daarvan is dat juist dit materiaal warmte goed geleidt”, legt Simone van Tongeren uit. “Om die reden treedt er snel warmteverlies op.”

Constante temperatuur
De tanks niet of op een lagere temperatuur te verwarmen is geen optie. In tanks worden vaak vloeistoffen opgeslagen die een constante temperatuur moeten hebben. Voor de inhoud is het daarnaast belangrijk dat er niet teveel energie via de buitenwand verloren gaat, dat vochtigheid en lichtinvloeden geen kans krijgen, dat er geen condens ontstaat en dat er geen ongewenste gasuitwisseling plaatsvindt. Om dat te bereiken, is het belangrijk dat er een goede tankisolatie is. Op die manier ontstaat er een betere balans tussen de temperatuur in de tank en de buitentemperatuur en blijven de vloeistoffen koud ofwel warm.”

Stolling voorkomen
Van Tongeren wijst erop dat het geen optie is om de tanks niet te verwarmen. “Houd je ze op buitentemperatuur dan zou de inhoud al snel veranderen in een taaie massa die je nauwelijks meer uit de tanks krijgt. Neem smeerolie, melasse of bitumen. Om stolling te voorkomen, worden veel vloeistoffen verwarmd via spiralen die door de tanks heenlopen.” Overigens is het isoleren van tanks zeker niet nieuw, maar wel de manier waarop dit gebeurt. “Neem het isoleren van drijvende tankdaken. Dit is een innovatie die nog niet breed verspreid is. Daarnaast is het isoleren van de wanden, vaste daken en vloer ook geen sinecure. Uitwisseling van ervaringen is hier dus belangrijk.”

Voordelen
Isoleren is dus gewenst. Tijdens de bijeenkomst zijn de diverse aspecten van tankisolatie besproken. Centraal stonden presentaties van Johan Van Roey (Sales Leader Benelux) en Steffen Schraeyen (Technical and Product Manager) bij Owens Corning. “Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het goed mogelijk is om via isoleren de warmteverliezen te beperken. Dit kan met behulp van verschillende materialen, waaronder glaswol. Daarbij verdient, naast de buitenwanden en het dak, ook de bodem onder de tanks aandacht. Ook maakten de sprekers duidelijk dat bepaalde vormen van isolatie het risico op corrosie en brand kunnen beperken.”

Wet- en regelgeving
Overigens liggen er sinds kort wettelijke verplichtingen op dit gebied. “Deze wet- en regelgeving geeft het bedrijfsleven de verplichting om planmatig de verduurzaming van het warmhouden van vloeistoffen te realiseren. Bedrijven moeten dus sowieso plannen maken voor het isoleren van hun tanks. Ook dat pleit ervoor om als sector de handen hiervoor ineen te slaan.” “

Inspirerend
Opvallend vond Van Tongeren de bereidheid van de deelnemers aan de bijeenkomst om kennis uit te wisselen. “In principe zijn de bedrijven die aan tafel zaten allemaal concurrenten van elkaar. Het was inspirerend om te zien hoe men desondanks bereid was om kennis op dit gebied te delen.” Opmerkelijk is dat de verduurzaming van brandstoffen de noodzaak om hiervoor de mouwen op te stropen versterkt, aangezien verschillende hernieuwbare grond- en brandstoffen verwarmd opgeslagen moeten worden.

Vervolg
Simone hoopt dat de bijeenkomst de aanzet is om een community te bouwen van technici die de ideeën die er leven willen uitwerken tot concrete plannen. “Dat kan een stevige basis opleveren om de komende jaren veel tanks zo slim mogelijk te isoleren. Mogelijk kan dit er bovendien toe leiden dat men bepaalde investeringen gezamenlijk wil doen, waardoor de kosten worden gedrukt.”

Van Tongeren wil het ijzer smeden als het heet is. Om die reden vindt al op 29 november een vervolgbijeenkomst plaats. “Gastspreker is dan Martine van der Post, auteur van een boek over dit onderwerp, getiteld ‘Handboek voor energiebesparing voor verwarmde tankopslag’. Zij komt haar kennis en ervaring op dit gebied met ons delen.”  De auteur heeft jarenlang bij tankopslagbedrijven  gewerkt. “Het feit dat soms zelfs isolatie van tanks werd vermeden uit angst voor corrosie gaf haar de inspiratie om zich in dit onderwerp te verdiepen. Laten we daarom vooral ons voordeel doen met al haar ervaringen op dit gebied.” Mocht men vragen hebben, dan vraagt  Simone om die alvast aan haar op te sturen (contactgegevens aan de rechterzijde). “Dan kan Van der Post zich daar goed op voorbereiden.”