Haal meer uit de warmtepomp

Haal meer uit de warmtepomp

De technologie van de warmtepomp is al decennia oud, maar de grote doorbraak in de industrie laat nog op zich wachten. Hiervoor moet de technologie nog verder worden doorontwikkeld en daar wil Deltalinqs, samen met een aantal leden én studenten van de Hogeschool Rotterdam, iets aan doen.

Door de lage penetratiegraad is de productie van warmtepompen nooit sterk genoeg gestegen en zijn de warmtepompen relatief duur gebleven. "Jammer," vindt Harry van Dijk, projectleider bij Deltalinqs, "want de warmtepomp kan een belangrijke rol spelen in het terugdringen van CO2-uitstoot."

Er loopt dan ook een subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat daarbij om een samenwerking tussen Deltalinqs, de studierichting Chemische Technologie van de Hogeschool Rotterdam, het Havenbedrijf en vier grote ondernemingen in het Rotterdamse industriegebied. "Samen met deze grote bedrijven willen we onderzoeken of we de positie van warmtepompen als integraal onderdeel van hun energiesysteem rigoureus kunnen verbeteren", zegt Van Dijk.

Veel meer toepassingen mogelijk
De gangbare maximale temperatuur die een warmtepomp kan leveren is ongeveer 130ºC. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld ook 200ºC te halen, maar de toepassing in een groot deel van de industrie is nog nooit gedetailleerd uitgezocht. Stel dat dat mogelijk wordt, en die kans achten we zeer waarschijnlijk, dan zijn er veel meer toepassingen van warmtepompen in de procesindustrie mogelijk. Het resultaat is dat we daardoor de CO2-emissie sterk verminderen, helemaal als je de benodigde elektrische energie voor de warmtepompen kunt verduurzamen.

Pinch-analyse
De betrokken studenten zouden als startpunt een pinch-analyse kunnen uitvoeren bij de bedrijven, vindt Van Dijk. "Experts zouden daarna een strategisch gunstige locatie van een warmtepomp kunnen adviseren. Producenten zijn daarnaast zeer geïnteresseerd om modellen goedkoper te produceren als de vraag gaat toenemen. Het mes snijdt dan aan twee kanten. In de loop van juni weten we of de subsidie is toegekend."