Klaar voor volgende generatie duurzame industrie
Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is J. de Jonge een begrip in de regio Rijnmond. En overigens ook ver daarbuiten. In de loop van de tijd is het familiebedrijf, met vestigingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië internationaal gegroeid. Onlangs maakte het bedrijf, dat al bijna twintig jaar lid is van Deltalinqs, bekend dat het in Vlaardingen een nieuwe klimaatneutrale productiefaciliteit en hoofdvestiging gaat bouwen.
"In deze vooruitstrevende productiefaciliteit brengen we straks engineering en productie samen om de eerste Europese laadsystemen voor vloeibare waterstof te bouwen", vertelt Alexander de Jonge, managing director J. de Jonge Group en kleinzoon van de oprichter. Het bedrijf bouwt complete terminals (EPC). Daarnaast zorgt het voor het onderhoud van onder andere pompen, warmtewisselaars, laadarmen, opslagtanks en in house productie van equipment.
Innovatie en efficiëntie
Er zijn volgens Alexander drie redenen waarom het nu het juiste moment is om deze nieuwe productiefaciliteit te bouwen. "We groeiden op de huidige plek uit ons jasje en dat had een negatief effect op de efficiency. Bovendien wil de gemeente op de huidige plek huizen gaan bouwen. Maar de belangrijkste beweegreden is dat we de volgende generatie duurzame industrie willen creëren, waarin innovatie en efficiëntie centraal staan bij het ontwikkelen en bouwen van systemen die de energietransitie ondersteunen. De nieuwe locatie is compleet gasloos en we plaatsen een groot aantal zonnepanelen. We willen de CO2-uitstoot verminderen en het water- en energieverbruik aanzienlijk verlagen. Verder zijn we bezig met de CO2-prestatieladder en andere certificeringen en onderzoeken we of er een herbestemming is voor onze afvalstromen en de miljoenen liters testwater die we gebruiken."
Schoolverlaters
Met de uitbreiding, die in 2025 gereed moet zijn, schat Alexander in zo’n 175 nieuwe productiemedewerkers nodig te hebben. "Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt een aanzienlijke uitdaging, die we als bedrijven in de haven gezamenlijk moeten aanpakken", vindt Alexander. "Met hulp van Deltalinqs, dat optreedt als een spin in het web. Zij heeft contacten met bedrijven, maar ook met scholen en opleidingsinstituten, waar onze nieuwe arbeidskrachten vandaan moeten komen. Deltalinqs zet zich in om alle partijen bij elkaar te brengen. Ik denk ook aan het vaak vergeten potentieel aan vroegtijdige schoolverlaters in de regio. Als we een deel van hen zouden kunnen interesseren en motiveren om bij ons mooie dingen te bouwen voor renewables en waterstof, dan kunnen we hen een inspirerende werkplek bieden in een state-of-the-art fabriek."
Geheim
Tot slot: "Wat is het geheim van een succesvol familiebedrijf?" Alexander: "Lef en opportunisme. Mijn opa is ooit begonnen als elektrisch lasser bij Shell en werkte zich daar op tot projectleider. Hij had het lef om zijn pensioen vroegtijdig uit te laten keren en als startkapitaal te gebruiken voor deze onderneming. Lef en opportunisme hebben we nog steeds. Ruiken we een kans, dan gaan we ervoor. Soms mislukt het, maar meestal niet. Verder staan we dicht bij onze mensen, is de sfeer informeel en is ook het management vaak op de werkvloer te vinden."