Draghi-rapport is duidelijk: EU en NL moeten nú aan de bak voor concurrerende economie

Draghi-rapport is duidelijk: EU en NL moeten nú aan de bak voor concurrerende economie

Het rapport dat Mario Draghi eerder deze week aan de Europese Commissie heeft aangeboden, biedt volgens ondernemingsvereniging Deltalinqs uitstekende uitgangspunten voor het herstel van de Europese en Nederlandse concurrentiekracht. ‘Maar dan moet het wel snel worden omgezet in echt beleid. Europa en Nederland moeten nu echt aan de bak’, aldus voorzitter Victor van der Chijs.

‘Vinger op de zere plek’
In het rapport legt Draghi volgens Deltalinqs de vinger precies op de zere plek. De energiekosten zijn veel te hoog in Europa, en al helemaal in Nederland (o.a. door hoge nettarieven). Ondernemerschap, innovatie en verduurzaming wordt in de kiem gesmoord door de grote hoeveelheid aan regels, trage vergunningverlening en een oneerlijk speelveld door subsidiëring van de industrie en protectionisme in China en de VS. Daarnaast werken zowel de interne markt als de Europese energiemarkt niet goed genoeg en is dringend actie nodig. Ook is veel meer aandacht nodig voor het belang van een sterke en duurzame (basis)industrie, evenals investeringen daarin.’  

‘Dagelijkse kost’
Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs: ”Tegen alle punten die Draghi in zijn rapport noemde, lopen onze leden dagelijks aan. Onze bedrijven hebben grote moeite te concurreren en nieuwe investeringen veilig te stellen. Om te bouwen aan de haven van de toekomst en nieuwe duurzame technologieën een kans te geven, moeten de energieprijzen verlaagd worden en moeten we zorgen dat duurzame technologieën hier snel kunnen worden toegepast. Ingewikkelde en gestapelde regeldruk kan worden vervangen door slimmere regels die ondernemers stimuleren in plaats van hinderen.”

‘Wakker schudden’
Van der Chijs hoopt dat het rapport de nieuwe Europese Commissie en het nieuwe Nederlandse kabinet aanzet tot versnelde en onconventionele acties. ”Het rapport van Draghi laat goed zien dat we het tij nog kunnen keren en dat Europa daar op dit moment nog alles voor in huis heeft. Juist in Nederland en al helemaal in het haven- en industriegebied van Rotterdam kunnen we voorop lopen met nieuwe, duurzame technologieën, groene energie en goede infrastructurele verbindingen, maar dan moeten we nu wel aan de bak, voor het echt te laat is. Dit rapport moet de leidraad zijn voor komende tijd; in Europa, maar zeker ook in Nederland, om samen met de bedrijven te kunnen groeien naar een concurrerende, innovatieve en schone economie. We hebben geen tijd te verliezen en we hopen dat dit rapport iedereen wakker schudt om onze welvaart op lange termijn veilig te kunnen stellen.”