Economische ambitie en richting nieuw regeerprogramma ziet er goed uit, maar meer urgentie is nodig

Economische ambitie en richting nieuw regeerprogramma ziet er goed uit, maar meer urgentie is nodig

Met het regeerprogramma is op economisch terrein niet veel mis. De ambitie en richting is goed. Nederland moet economisch weer sterker worden met minder regels, stabiel overheidsbeleid en een innovatieve, schone en concurrerende economie met bijbehorend klimaatbeleid. Daarnaast is er goede aandacht voor de mainports, personeelskrapte, bereikbaarheid, cyberweerbaarheid, ondermijning en strategische autonomie. Ook wil het kabinet het verloren vertrouwen van ondernemers terugwinnen. Tegelijkertijd gaapt er nog een groot gat tussen droom en daad en zijn veel zaken nog niet concreet. Dit vraagt een onconventionele aanpak komende tijd,” aldus Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs.

Zo wordt in het regeerprogramma terecht de wens uitgesproken om de energiekosten niet uit de pas te laten lopen met onze buurlanden, maar bevat het programma nog geen concrete acties hiervoor en duurt dit nog minimaal een half jaar voor hier serieus zicht op komt. “Dit terwijl wij zien dat investeringsbeslissingen in het Rotterdamse haven- en industriegebied worden uitgesteld en fabrieken afschalen of zelfs stilliggen door de hoge energiekosten en netcongestie. Ook bij het oplossen van netcongestie en het versnellen van de Delta Rhine Corridor ontbreken concrete voorstellen, terwijl die urgent zijn”, aldus Van der Chijs. “Daarnaast sleept het stikstofprobleem voorlopig verder voort. De energietransitie in de Rotterdamse industrie kan hier niet op wachten. Al is het wel goed dat nieuwe infrastructuurprojecten mogelijk weer worden opgestart.” 

‘Uit een ander vaatje tappen’
Rotterdam is uniek gepositioneerd voor de schone en innovatieve haven, logistiek en industrie van de toekomst, maar er is de afgelopen jaren veel onzekerheid ontstaan bij ondernemers door wispelturig overheidsbeleid. Dit deed het investeringsklimaat geen goed. Volgens Van der Chijs is het nog niet te laat en biedt het regeerprogramma goede aanknopingspunten en ambities om Nederland en de Rotterdamse haven weer op voorsprong te zetten. “We hebben daarvoor alles in huis en ik ben blij met de richting van dit regeerprogramma. Maar we moeten nu ook echt doorbraken creëren om te zorgen dat de economie sterk blijft, om onze concurrentiepositie te behouden en voldoende technische geschoolde arbeidskrachten aan te blijven trekken. Dat vraagt een andere en meer ondernemende aanpak van de overheid in de komende jaren. Om hieraan bij te dragen zullen we de komende tijd concrete voorstellen doen. We moeten echt uit een ander vaatje tappen om alle goedbedoelde ambities realiteit te maken.” 

Meer weten?
Lees hier onze duiding van alle verschillende maatregelen uit het regeerprogramma.