Even voorstellen: nieuw lid VARO Energy
VARO Energy speelt een belangrijke rol in de energie- en grondstoffentransitie met een strategie die zowel traditionele als hernieuwbare energie integreert. "Deltalinqs is de voortrekker in de belangenbehartiging van alle duurzame veranderingen in het Rotterdamse havengebied en daarbij zitten wij graag aan tafel", zegt Erik Geensen, Manager Customer Value Propositions Renewables.
VARO is, inclusief een aantal voorgangers, al sinds 1918 actief in Nederland. Wie weleens benzine tankt, heeft ongemerkt te maken met VARO Energy. Een aanzienlijk deel van alle traditionele brandstoffen in Nederland wordt namelijk via hun netwerk verspreid. "Maar door de energietransitie gaat er flink wat veranderen binnen ons bedrijf", aldus Erik. "We zullen tussen 2022 en 2026 in totaal ruim € 3,2 miljard investeren, waarbij tweederde van dit bedrag in duurzame energie." Waar het oorspronkelijk begon in de traditionele brandstoffen voor de weg- en watertransport, heeft het bedrijf nu een ambitieuze strategie uitgestippeld om binnen enkele jaren in vijf belangrijke strategische groeipijlers een rol te spelen. "Dit zal gepaard gaan met grootschalige, aanvullende en duurzamere bedrijfsactiviteiten", zegt Sacha Konan, Country President & VP Commercial Benelux & France.
Biobrandstoffenraffinaderij
De eerste en voor Rotterdammers meest zichtbare verandering is de voorgenomen bouw van een belangrijke productiefaciliteit voor biobrandstoffen op het terrein van Gunvor in het Rotterdamse havengebied. Deze fabriek zal zich vooral richten op de productie van Sustainable Aviation Fuels (SAF), met andere woorden: biokerosine voor de luchtvaart en zal tot 7% van de Europese SAF-doelstelling voor 2030 leveren. "Het ontwerp van de productiefaciliteit biedt veel flexibiliteit voor de verwerking van verschillende afvalstromen", zegt Sacha.
Groene waterstof
Een ander heel belangrijk element in de nieuwe koers van VARO Energy is hun groene waterstofstrategie. In Duitsland zijn de plannen ver gevorderd om grijze waterstof voor hun productiehub in Beieren te vervangen met groene waterstof. Ook in Rotterdam onderzoekt VARO Energy investeringen in groene waterstof.
Biogas
In Coevorden ontwikkelt VARO Energy de grootste biogasfabriek van Noordwest-Europa. Hierin wordt zowel landbouwafval, gft-afval als koemest vergast tot biogas, waarmee VARO Energy een capaciteit van 1 Terawattuur wil bereiken.
Elektrische mobiliteit
VARO Energy bezit een meerderheidsaandeel in ROAD, de toonaangevende leverancier van software voor het opladen van voertuigen, die nu aan het uitbreiden is in Europese landen. Meer recentelijk heeft VARO Energy elexon overgenomen, een ontwikkelaar van laadinfrastructuur met meer dan 24.000 laadpunten op meer dan 900 locaties, voornamelijk in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, met aanzienlijke groeiplannen. Met beide overnames biedt VARO klanten een geïntegreerde service voor het opladen van wagenparken, van de installatie van de infrastructuur tot prijsoptimalisatie en portfoliobeheer.
CO2-reductie door aanplanten bomen
Tot slot heeft VARO Energy een meerderheidsbelang in SilviCarbon, een leider op het gebied van agrowetenschappen, die herbebossingsprojecten verbindt met CO2-deelnemers om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen en op te slaan in een gestaag toenemend volume van levende biomassa, zoals bomen. In 2023 heeft VARO voor het eerst hoogwaardige certificaten voor Carbon Dioxide Removal (CDR) uitgegeven.
Samen doen
Waarom VARO Energy lid is geworden van Deltalinqs? "Eigenlijk is het meest bijzondere dat we het nú pas zijn geworden, want we zijn jarenlang letterlijk buren geweest", lacht Sacha. "Maar het serieuze antwoord is dat we een nog veel grotere rol gaan spelen in de Rotterdamse energie- en grondstoffentransitie. En daarin kun je niet zonder elkaar, als bedrijven, overheden en belangenorganisaties. Rotterdam heeft een gigantisch transformatiepotentieel, maar dat kunnen we alleen waarmaken als we dat samen doen. Denk maar aan bestaande en nieuwe infrastructuur, optimaliseren van grondstoffen en restromen en vergunningsruimtes."
Ecosysteem
"Ook wij hebben bijvoorbeeld belang bij het kunnen inkopen van nieuwe biologische reststromen, en met ons lidmaatschap kunnen we wellicht in contact komen met bedrijven die dit aan ons kunnen leveren. Het Rotterdamse industriecluster is nu eenmaal nauw met elkaar verweven en VARO Energy wil een actieve deelnemer zijn in dat ecosysteem. Daarom besloten we om ons aan te sluiten bij dé belangenvereniging op dit gebied: Deltalinqs. Deltalinqs is de voortrekker in de belangenbehartiging van alle duurzame veranderingen in het Rotterdamse havengebied, en daarbij zitten wij graag aan tafel", zegt Erik.
Kennisuitwisseling
Erik besluit: "Bovendien biedt Deltalinqs ook veel goede mogelijkheden voor kennisuitwisseling. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, innovatie en regelgeving. Voor ons is het handig om die kennis te vergaren en onze eigen kennis hierover met onze medeleden te delen. Wat dat betreft zijn alle leden van harte welkom voor een kop koffie en een goed gesprek op ons kantoor aan de Wilhelminakade!"