Fileproblemen op A15 voorlopig waarschijnlijk lastig op te lossen

Fileproblemen op A15 voorlopig waarschijnlijk lastig op te lossen

Vorige week trokken we aan de bel over het dagelijkse verkeersinfarct op en rond de A15 ter hoogte van Rozenburg, nadat daar de spitsstrook eruit is gehaald in verband met de komende opening van de nieuwe Blankenburgtunnel (verbinding van A24 met A15). Naar aanleiding van deze noodkreet voerden we hierover gisteren overleg met Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam. Daarin hebben we onze grote zorgen geuit en gepleit voor filebeperkende maatregelen.

Duidelijk werd daarbij dat de Blankenburgverbinding (waar we lang voor gepleit hebben) verlichting moet gaan brengen vanaf 7 december, als deze daadwerkelijk opengaat. Tot die tijd lijken er weinig mogelijkheden voor Rijkswaterstaat om verzachtende maatregelen te nemen. De spitsstrook kan bijvoorbeeld niet terug worden gebracht zo begrepen wij, omdat hierdoor de verkeersveiligheid in het geding komt. Dit heeft met de ligging van de weg in een bocht en de nieuwe aansluiting te maken. 

Wel is mede naar aanleiding van onze oproep en alle klachten van leden (en andere weggebruikers) de maximumsnelheid in de spits verlaagd om het verkeer iets beter te laten doorstromen. Ook staat in de spits een berger paraat om bij calamiteiten te zorgen voor een snelle oplossing.

Omdat de problemen nog niet zijn opgelost (ondanks deze maatregelen) en het komende weken waarschijnlijk alleen maar drukker wordt, hebben wij in het overleg afgesproken dat wij alle bij Deltalinqs (via leden) binnengekomen suggesties zullen delen met Rijkswaterstaat. Ook monitort Rijkwaterstaat de situatie ter plaatste de komende tijd extra. Desondanks lijken de mogelijkheden tot aanvullende maatregelen op korte termijn dus zeer beperkt. Daarom gaat Rijkwaterstaat, mede via het platform Zuid-Holland Bereikbaar, forenzen extra oproepen om -waar mogelijk- hun reisgedrag aan te passen in de spits. Niet voor iedereen is dit mogelijk, zoals het operationele personeel. Echter, wanneer zoveel mogelijk mensen die hier wél toe in staat zijn dat doen, kunnen we de extra reistijd voor de mensen en bedrijven die geen alternatief hebben, zo veel mogelijk beperken tot de opening van de tunnel op 7 december.

Om forenzen te informeren zal door Rijkwaterstaat op korte termijn een extra communicatiecampagne ingezet worden richting weggebruikers. Wij ondersteunen dit, omdat het verlichting kan brengen voor bedrijven en medewerkers die echt niet op een ander tijdstip kunnen reizen. Verder staan nieuwe vervolg-overleggen met Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam gepland. Wij zullen onze leden hiervan op de hoogte houden en daarnaast aandacht blijven vragen voor de economische schade.