Kamerleden bezoeken haven Rotterdam

Kamerleden bezoeken haven Rotterdam

Samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de VOTOB, de VNCI en de VEMOBIN verzorgde Deltalinqs vanmiddag een werkbezoek voor Kamerleden van de vaste Kamercommissies voor Economische Zaken en Klimaat en Groene Groei.

Wytske Postma (NSC), Femke Zeedijk-Raeven (NSC), Joris Thijssen (PvdA/GL) en André Flach (SGP) en verschillende medewerkers maakten een vaartocht door de haven langs o.a. de nieuwe bioraffinaderij van Neste (een investering van meer dan 2,5 mld), bp en talloze andere bedrijfslocaties in de haven. Onderweg gaf Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, een toelichting op alles wat er gebeurt in de haven en op de terminals. Ook de rol van het mkb in het hele Rotterdamse ecosysteem kwam daarbij aan bod evenals het investeringsklimaat en de zorgen op dat vlak. 

Namens Deltalinqs gaf Anne-Marie Spierings een toelichting op alles wat er op het gebied van de energietransitie gebeurt in de haven en de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarbij werd onder meer stilgestaan bij de urgentie om de Delta Rhine Corridor te versnellen, en de noodzaak om de netkosten te verlagen. Zonder oplossingen voor dit soort zaken dreigt bijvoorbeeld de ontwikkeling van (groene) waterstof in Rotterdam te stokken, terwijl de haven nu juist nog goede papieren heeft om hierin voorop te lopen in Noordwest Europa. Ook de problemen die netcongestie oplevert kwamen uitgebreid aan bod tijdens het gesprek met de kamerleden. Andere onderwerpen van gesprek waren hoe we de circulaire economie kunnen versnellen door bijvoorbeeld de problemen rond de 'einde afval status' op te lossen en de ruimte die nodig is om te zorgen dat de circulaire economie echt van de grond kan komen in de Rotterdamse haven. 

Na de vaartocht door de haven kregen de Kamerleden nog een presentatie en rondleiding bij Chane waar de energietransitie zichtbaar werd, aangezien Rotterdam inmiddels de grootste hub is voor biobrandstoffen. Vertegenwoordigers van Chane vertelden daarbij ook uitgebreid over hun mooie bedrijfsschool waarmee ze met succes nieuw (jong) MBO-talent naar de haven krijgen. 

"Wij kijken terug op een geslaagd bezoek en danken de Kamerleden en deelnemende bedrijven voor alle goede vragen en suggesties en bovenal het goede gesprek. We hopen dat iedereen vanmiddag een eerste mooie inkijk heeft gekregen in wat de Rotterdamse haven te bieden heeft om voorop te lopen in de nieuwe economie en met behoud van bestaande sterktes," aldus Deltalinqs. 

Het verslag van deze bijeenkomst is hier te lezen.