Themabijeenkomst Ageing; een complexe uitdaging

Themabijeenkomst Ageing; een complexe uitdaging

De keuzes die gemaakt worden bij nieuwbouw of in de gebruikersfase in het kader van bijvoorbeeld de energietransitie, kunnen grote gevolgen hebben op de integriteit en veiligheid van uw proces.

Hélène van Ostaay (Externe adviseur omgevingsdiensten) en Irene Vink (ODNZKG) hebben ruime ervaring en kennis op het gebied van degradatiemechanismen en namen ons op 21 november, tijdens de themabijeenkomst Ageing, mee in de resultaten van het toezicht op ageing door diverse omgevingsdiensten.

Ageing, de veroudering van een installatie, is vaak een complex proces, waarbij de leeftijd van de installatie niet altijd de oorzaak is van corrosie. Het heeft te maken met onder andere materiaalkeuze, het onderhoud, kennis, externe invloeden, etc.. De door de overheid tot nu toe onderzochte degradatiemechanismen zijn corrosie onder isolatie (CUI), vermoeiing (alleen mechanisch), galvanische corrosie en lassen. Uit 15 jaar incident onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, blijkt dat na ‘menselijke fout’ materiaaldegradatie de meest voorkomende oorzaak is van incidenten.

Voor het toezicht op ageing zijn een vijftal hoofdvragen gedefinieerd: Is een (risico)inventarisatie uitgevoerd?; Is een inspectiemethodiek toegepast?; Is het onderhoud uitgevoerd?; Zijn er afkeurcriteria benoemd?; Wordt opvolging gegeven aan gedefinieerde acties? CUI (Corrosion Under Insulation) scoort op alle vijf de hoofdvragen het slechtst en blijft vooral achter op inspectie, afkeurcriteria en opvolging acties. Dit komt mogelijk ook omdat dit het eerste toezichtproject was, maar zeker ook omdat het een complex fenomeen is. De aanwezige onderhoudsspecialisten gaven ook wel aan dat het zeker geholpen heeft om meer aandacht hierop te vestigen.

Deelnemers en sprekers waren het eens dat expertise en uitwisseling van informatie noodzakelijk blijft en dat er blijvend aandacht moet zijn voor het thema Ageing. De voortzetting van het project Ageing draagt bij aan risicogestuurde inspecties op dit thema.

Voor meer achtergrond informatie verwijzen we u naar een handreiking voor asset management (Roadmap Asset Management) die is ontwikkeld door Safety Delta Nederland (SDN), en een Roadmap ‘Corrosie onder Isolatie’ ontwikkeld met bijbehorende tools, door World Class Maintenance in samenwerking met SDN.

En natuurlijk het artikel in ‘Toezine’ van de sprekers.