Van Doorne: juridisch advies bij transities

Van Doorne: juridisch advies bij transities

Het Rotterdamse havengebied is in transitie en dat brengt nieuwe juridische vraagstukken met zich mee. Of het nu gaat over de nieuwe Omgevingswet, end-of-waste, milieu- en omgevingsrecht, of nieuwe brandstoffen en grondstoffen; bij Deltalinqs-lid Van Doorne, een full-service juridisch kantoor, kunnen bedrijven terecht voor advies en ondersteuning.

Advocaat Jeanette Ozinga is gespecialiseerd in milieurecht en staat al vele jaren verschillende Rotterdamse bedrijven bij in hun juridische vraagstukken rondom dit thema. "Mijn vakgebied is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft onder andere te maken met de transitie die de bedrijven doormaken: van fossiel naar CO2-vrij en circulair. En naast de traditionele oliebedrijven komen er ook steeds meer startups, die elk weer hun eigen dynamiek en uitdagingen kennen. Ook op milieu- en omgevingsgebied. Denk alleen maar aan de ruimte die je nodig hebt. Een bedrijf dat wil uitbreiden, moet daarvoor een vergunning aanvragen. Die kan wel verleend worden, maar dan moet er ook een natuurvergunning komen en dat is een lastiger traject vanwege extra stikstofuitstoot."

Energie- en milieurecht
Haar collega advocaat Victor van Ahee is expert op het gebied van EU- en nationaal energie- en milieurecht en expert op het gebied van regelgeving van CO2-emissies (EU-ETS), biobrandstoffen (RED) en groene waterstof (waaronder groene ammoniak). Beiden hechten veel waarde aan het Deltalinqs-lidmaatschap van hun kantoor. "Zelf was ik vanuit mijn eerdere praktijk al lid van Deltalinqs", vertelt Jeanette, "omdat ik wil weten wat er onder de bedrijven speelt en mij wil profileren met mijn expertise. Ik vind het mooi om te zien hoe de haven is veranderd in de afgelopen jaren én wat er allemaal nog te gebeuren staat."

Afval of product?
De grote belemmerende praktische thema’s voor vooruitgang in de haven vindt Jeanette: "Stikstof en netcongestie. Ook is er veel te doen over nieuwe grondstoffen, bijvoorbeeld circulaire plastics, gemaakt van eerder gebruikte plastics. En rondom het eerder genoemde end-of-waste-vraagstuk. Want wanneer is iets nu afval en wanneer kun je het zien als een nuttig product of nuttige nieuwe grondstof? Daarover worden heel wat juridische discussies gevoerd."

In gesprek met de overheid
Victor vult aan: "Een ander punt is dat het overheidsbeleid qua verduurzaming van de industrie en energiesector in de afgelopen jaren bepaald niet consistent is geweest. Gelukkig neemt de overheid nu een steeds actievere rol en kunnen bedrijven en belangenverenigingen zoals Deltalinqs steeds vroegtijdiger in gesprek over allerlei zaken, waaronder de juridische gevolgen van nieuwe ontwikkelingen. Dat is ook hard nodig, anders loop je het risico dat je met z’n allen naar elkaar gaat zitten kijken wie de eerste stap durft te zetten."

Kip-of-ei
"Heel concreet is het voorbeeld van CO2-afvang en -opslag", stelt Victor. "Gelukkig is het Porthos-project nu veiliggesteld, maar er moet ook nog infrastructuur worden gerealiseerd waardoor elders bij bedrijven afgevangen CO2 wordt getransporteerd voor het veilig kan worden geïnjecteerd en opgeslagen. Bedrijven gaan niet investeren in dure CO2-afvanginstallaties als niet duidelijk is of die infrastructuur er wel op tijd komt. Andersom wordt er geen infrastructuur gerealiseerd als er geen CO2 wordt aangevoerd. Zo krijg je een ongewenste kip-of-ei-situatie."

Deltalinqs belangrijk
"Wij zorgen ervoor dat we goed op de hoogte blijven van wat er speelt, zowel qua wet- en regelgeving als qua bedrijfsstrategieën en knelpunten daarin", vervolgt Jeanette. "Daarom is ons lidmaatschap van Deltalinqs zo belangrijk. Binnen dit netwerk verzamelen én delen we ook graag onze kennis: zelf verzorgde ik al een aantal kennissessies voor Deltalinqs-leden en in juni deelde Victor zijn kennis over de nieuwe regelgeving rondom groene waterstof en groene ammoniak." Victor: "Ook voor de overheid zijn zulke ontwikkelingen nieuw en dat betekent dat zij niet per definitie in één keer de juiste regels maken. Nu kunnen we daarover dus gelukkig in een eerder stadium in gesprek én namens de bedrijven aankaarten wat er beter kan."

Steentje bijdragen
Kort samengevat zou Jeanette graag de grote of complexe industriële Deltalinqs-leden adviseren over en bijstaan in vraagstukken rondom de Omgevingswet, end-of-waste vraagstukken en andere regels op het gebied van circulaire productie. En Victor staat paraat om hetzelfde type bedrijven te helpen bij realiseren van hun verduurzamingsprojecten op het gebied van CO2-reductie en nieuwe energie, bijvoorbeeld groene waterstof en groene ammoniak. "We hebben nu eenmaal te maken met verplichte EU-doelen, dus die moeten we linksom of rechtsom behalen. De vraag is hoe we die concreet vertalen naar goede én werkbare Nederlandse regels en wetten. Vrijwel elk bedrijf in de haven is volop bezig zijn steentje bij te dragen, en wij helpen daar graag bij met onze juridische kennis."