Webinar scherp vergunnen

Webinar scherp vergunnen

Op woensdag 20 november organiseerde DCMR Milieudienst Rijnmond een webinar over Scherp Vergunnen. Tijdens dit webinar werd besproken hoe de nieuwe vergunning-aanpak kan bijdragen aan het verminderen van stikstof- en fijnstofemissies en de realisatie van de doelen uit het Schone Lucht Akkoord. Het webinar was speciaal bedoeld voor bedrijven die zich bevinden in het werkgebied van DCMR.

Paneldiscussie
Aan tafel zaten vier deskundige sprekers, waaronder vertegenwoordigers van DCMR, experts op het gebied van vergunningverlening en een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat. Vanuit Deltalinqs nam adviseur Milieu & Duurzaamheid Carla Jong deel aan de paneldiscussie. Zij belichtte met name het perspectief vanuit de bedrijven en begon haar verhaal met de constatering dat bedrijven ook schone lucht willen en er op dit gebied al veel is bereikt in de regio. Het terugdringen van uitstoot van luchtverontreinigende stoffen voor de industrie is een continu proces. Zo is de NOx-uitstoot (uitstoot van stikstof) in de afgelopen 15 jaar met 60% gereduceerd (bron DCMR) als gevolg van het strikt toepassen van best beschikbare technieken en elektrificatie van containerterminals en equipment.

Carla plaatste twee kanttekeningen in het kader van Scherp Vergunnen. Allereerst riep ze  op tot een meer integrale benadering. Het terugdringen van NOx en fijnstof staat namelijk niet op zichzelf. De Rotterdamse haven en industrie staat voor grote opgaven, zoals het realiseren van de energie- en grondstoffentransitie.  In de CES (Cluster Energie Strategie) 3.0 staan 250 concrete projecten die naast C02-reductie vaak ook leiden tot NOx-reductie. Ook de link tussen scherp vergunnen (gezondheid) met het stikstofdossier (natuur) is niet gelegd en dat is een gemiste kans. De uiteindelijke stikstofreducerende maatregelen zouden toch stikstofruimte moeten kunnen opleveren waarmee de vergunningverlening weer op gang kan komen. Daarnaast vroeg Carla aan DCMR hoe scherp, scherp vergunnen is. Ze gaf aan dat de Europese wetgeving, zoals de recent vastgestelde Richtlijn industriële emissies, daarin leidend zal moeten zijn.  

Het webinar bood de deelnemers de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het scherp vergunnen en wat dit betekent voor bedrijven in de regio Rijnmond. Ook werd vooruitgeblikt op de inwerking treding van  Europese wetgeving zoals de Richtlijn industriële emissies en de Richtlijn luchtkwaliteit, die de luchtkwaliteit en emissienormen verder zullen aanscherpen. Ook was er gelegenheid om vragen te stellen, waarvan de aanwezige bedrijven goed gebruik maakten.

Het webinar is binnenkort terug te kijken op de website van DCMR.