Zorgen bij ondernemers over lange doorlooptijden van keuringen in de haven

Zorgen bij ondernemers over lange doorlooptijden van keuringen in de haven

‘Er leven veel zorgen bij ondernemers in de Rotterdamse haven over de lange doorlooptijden van keuringen door de NVWA en de enorme prijsverhogingen van deze keuringen komend jaar’. Dat en meer blijkt uit een brief van het Agrarisch Import Platform (AIP), waarin 17 ondernemersorganisaties (waaronder Deltalinqs) zijn vertegenwoordigd, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Lees de brief hier

In een kwart van de containers in de Rotterdamse haven zit voeding. Deze voedingsmiddelen moeten door de NVWA worden gekeurd, voordat deze de Europese markt op mogen. Dit ter bescherming van de voedselveiligheid.   

Containers lang op de kade
In de brief schrijft het AIP dat ze sinds de Brexit de doorlooptijden voor keuringen in de haven (onder regie van de NVWA) zien oplopen. Zeker het afgelopen halfjaar kampen veel importeurs van veterinaire en fytosanitaire goederen met veel langere afhandelingstijden van containers na aankomst in de haven. Probleem is onder andere een vrij gedateerde (weinig digitale) werkwijze en een afname van het aantal keuringen voor producten van dierlijke oorsprong met tientallen per dag. Door deze problematiek staan containers soms letterlijk weken (tot wel 4 weken!) op de kade. Langere doorlooptijden leiden - zeker bij de veelal bederfelijke producten - ook tot hogere koelkosten (milieuschade), maar ook tot risico’s voor de voedselveiligheid, tot zelfs het moeten weggooien van ladingen (voedselverspilling).

Lading wijkt uit naar andere havens, zoals Antwerpen
Daarnaast zien de organisaties dat lading begint uit te wijken naar andere havens (met name Antwerpen, maar soms ook naar Duitsland en Frankrijk), omdat men daar sneller opereert en de kosten voor ondernemers lager zijn. Uitgaande van de tarieven van de NVWA voor 2025 kost de keuring van een 40-voetscontainer vlees of vis in Rotterdam 475,75 euro, terwijl de kosten voor dezelfde keuring in Antwerpen slechts 182,50 euro zijn. Eenmaal verlegde ladingsstromen blijken in de praktijk ook zelden meer terug te komen, met schade voor de consument, Nederlandse vervoerders, expediteurs, andere bedrijven én voor de schatkist.

Oplossingen
In de brief vraagt het AIP aandacht voor deze problematiek en vragen ze de Tweede Kamer en de NVWA om hulp. Ook dragen ze in de brief mogelijke oplossingen aan. ‘Een verdere verhoging van tarieven, terwijl de dienstverlening structureel achterblijft, is echter onacceptabel,’ aldus de brief.