Deltalinqs en Logistieke Alliantie vragen kabinet snel te komen met visie op goederenvervoer

Deltalinqs en Logistieke Alliantie vragen kabinet snel te komen met visie op goederenvervoer

Op woensdag 2 april debatteert de Tweede Kamer over de strategische keuzes die nodig zijn om Nederland nu en straks bereikbaar te houden voor het goederenvervoer via weg, water en spoor. Dit is essentieel om de samenleving draaiend te houden. Van defensie en woningbouw tot de bevoorrading van supermarkten en zorginstellingen. Een betrouwbare infrastructuur met voldoende capaciteit is cruciaal. Zeker nu onze infrastructuur steeds verder achteruitgaat. 

Daarom vraagt Deltalinqs, in samenwerking met de Logistieke Alliantie (een samenwerking van 17 ondernemingsorganisaties uit de logistieke sector), in aanloop naar dit debat aan het Kabinet om snel met een duidelijke goederenvervoeragenda mét structurele financiering te komen.

"Het Kabinet werkt aan zo’n agenda, maar de situatie is urgent. De staat van onze infrastructuur verslechtert rap en we hebben allemaal in Duitsland gezien tot welke noodgrepen het daar nu leidt," aldus de Logistieke Alliantie. "Regeren is vooruitzien en juist daar was Nederland in het verleden altijd heel goed in. Dat is nu ook weer nodig voor het goederenvervoer, want via weg, water én spoor staat dit onder druk." In de brief wijst de Alliantie bijvoorbeeld op de nu al grote economische schade door vertragingen op vaarwegen, spoor en wegen. Dit was alleen al in 2022 maar liefst € 1,7 miljard. "Sinds die tijd zijn de problemen alleen maar toegenomen," aldus de brief.

Inzet voor netcapaciteit en duurzame scheepvaart
Volgens de Logistieke Alliantie vereist de transitie naar duurzame logistiek verder een sterke netcapaciteit en adequate laadinfrastructuur. Ook moeten voor de verduurzaming van de scheepvaart verder onder andere de ETS2-opbrengsten (vanaf 2027) worden geïnvesteerd in klimaatneutrale oplossingen en is capaciteitsuitbreiding en elektrificatie van het spoorgoederenvervoer nodig.

Levensader
In de brief wijst de Logistieke Alliantie erop dat het goederenvervoer bovendien de levensader is van onze economie en samenleving. "Zonder doortastend ingrijpen dreigen verstoringen, verdere economische schade en verlies aan concurrentiekracht. Ook kunnen bijvoorbeeld tanks niet over ons spoor en onze wegen als de nood aan de man komt. Wij vragen de politiek om structureel aandacht en investeringen in infrastructuur, betrouwbaarheid en verduurzaming. Alleen zo houden we Nederland draaiend en bouwen we aan een nieuw en duurzaam mobiliteitssysteem."