Enorme groei van personen- en goederenvervoer stelt Rotterdamse haven voor grote opgave

Enorme groei van personen- en goederenvervoer stelt Rotterdamse haven voor grote opgave

De Rotterdamse haven staat de komende tien jaar voor een enorme logistieke opgave. Dat werd op 7 mei uitgebreid besproken tijdens een Q&A Ontbijtsessie voor leden, georganiseerd door Deltalinqs en RPPC.

Tijdens de bijeenkomst gaf Peter van den Heuvel van Rijkswaterstaat een helder overzicht van het grootschalige onderhoud dat de komende jaren op de planning staat. Veel infrastructuur in de ‘ruit van Rotterdam’ en de omliggende gebieden is verouderd en dringend toe aan renovatie. De impact hiervan op zowel individuele weggebruikers als het havenbedrijfsleven zal fors toenemen.

Waar voorheen veel onderhoudswerkzaamheden in de weekenden plaatsvonden, zullen we steeds vaker te maken krijgen met langdurige afsluitingen tijdens doordeweekse werkweken. Dit vraagt om tijdige voorbereiding, flexibiliteit én slimme oplossingen vanuit alle betrokken partijen.

Enorme impact
Ter illustratie: over de Van Brienenoordbrug, waar waarschijnlijk vanaf 2029 wordt gewerkt, rijden dagelijks zo’n 220.000 auto’s. Tijdens de werkzaamheden wordt dit aantal gehalveerd. In aanloop naar deze grootschalige operatie vinden er op talloze aanvoerroutes naar de brug ingrijpende werkzaamheden plaats zoals zichtbaar op de afbeelding rechts.

Naast onderhoud ook groei van het verkeer
De grote onderhoudsopgave rond Rotterdam zorgt de komende jaren voor aanzienlijke verkeershinder, met een extra reistijd van circa 30 tot 60 minuten. Daarbovenop komt de verwachte groei van het wegverkeer, die de komende jaren doorzet. Door verstedelijking, woningbouw en de toenemende bedrijvigheid zal, volgens het Havenbedrijf Rotterdam, bovenop de hinder door onderhoud nog eens zo’n 30 minuten (basisscenario) tot 60 minuten (hoog scenario) extra reistijd ontstaan.

Hoewel het merendeel van deze toename afkomstig is van personenverkeer, krijgt ook de logistieke sector een flinke opgave. Zij wordt uitgedaagd om te investeren in slimmer vervoer, het verminderen van woon-werkverkeer (voor wie dat mogelijk is), en het beter benutten van alternatieven zoals openbaar vervoer, de fiets en collectieve vervoersoplossingen.

Tijdens de bijeenkomst lichtte Alex Nugteren van het Havenbedrijf toe hoe – via sectoroverleggen – wordt gewerkt aan een efficiëntere vervoersketen, met minder leeg- en platrijden, dynamische planningen en een betere spreiding van goederenstromen. Lees hier meer.

‘Ga na wat jij kunt doen’
De centrale oproep aan alle deelnemers: denk na over wat jij zelf kunt bijdragen aan een betere benutting van de bestaande infrastructuur. Zeker nu er de komende jaren geen nieuwe wegen bijkomen, is het cruciaal om samen te zoeken naar slimme en efficiënte oplossingen.