Haven vraagt aandacht bij Ministeriële Commissie voor oplossing stikstofvraagstuk

Haven vraagt aandacht bij Ministeriële Commissie voor oplossing stikstofvraagstuk

Deltalinqs en Havenbedrijf Rotterdam hebben in een brief aan de Ministeriële Commissie die momenteel met het stikstofprobleem aan de slag is, aandacht gevraagd voor de problemen die in de haven optreden nu intern salderen nauwelijks meer mogelijk is en de vergunningverlening is stilgevallen.

"Naast netcongestie, de zeer hoge nettarieven en de diverse nationale koppen op EU-regels in Nederland, bedreigt ook het stikstofprobleem de verduurzaming en vernieuwing van de haven", aldus de brief. 

Door de recente rechterlijke uitspraken over intern salderen en doordat de natuur maar steeds niet hersteld wordt, is namelijk zeer grote onzekerheid ontstaan in de haven van Rotterdam over miljarden aan investeringen in nieuwe schone fabrieken en productieprocessen. "Dit terwijl bijna alle projecten die hier in de haven op stapel staan, gaan helpen de stikstof- en CO2-uitstoot naar beneden te krijgen en het projecten zijn die goed zijn voor het klimaat, een beter milieu en goed voor de brede welvaart", aldus de brief.

In tegenstelling tot het bestaande beeld, stoot de Rotterdamse haven nauwelijks stikstof uit. Daar komt bij dat de bedrijven in de Rotterdamse haven voor de reductie van stikstof al enorme stappen hebben gezet. Zo is de NOx- uitstoot in de afgelopen 15 jaar met 60% gereduceerd (bron: DCMR). Vergeleken met 30 jaar geleden is de daling nog vele malen sterker. Met alle klimaatmaatregelen gaan bedrijven tot 2030 bovendien voor nog eens 38% stikstofreductie zorgen. "Hierbij snijdt het mes aan twee kanten; goed voor het klimaat én voor de reductie van stikstof", aldus de brief.

In de brief vragen Deltalinqs en Havenbedrijf Rotterdam om investeringszekerheid voor bedrijven die met terugwerkende kracht een vergunning nodig hebben. Ook doen ze de oproep om intern salderen niet nog ingewikkelder te maken. Verder is cruciaal dat het Rijk samen met de provincies voor natuurherstel en bronmaatregelen zorgt. Dat is het enige dat echt weer soelaas gaat bieden. Tot slot roepen de twee organisaties het Rijk op om te zorgen dat de ca. 250 energietransitie-projecten in de Rotterdamse haven onderdeel van de oplossing kunnen worden, zodat ze naast CO2-reductie ook leiden tot stikstofreductie. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe Europese wetgeving te benutten.

Lees hier de hele brief aan de Ministeriële Commissie.

Weten wat we nog meer hebben gedaan op het gebied van stikstof in de afgelopen periode?
Bekijk dan de uitzending van 1Vandaag van vorige week met ons lid HES International en voorzitter Victor van der Chijs, of kijk ons seminar van februari jl. terug.