Rijk en regio maken afspraken voor ontwikkeling van Rotterdamse haven en regio

Rijk en regio maken afspraken voor ontwikkeling van Rotterdamse haven en regio

In het NOVEX-gebied Rotterdamse haven werken Rijk, regio en haven samen aan de ruimtelijke ontwikkeling van het havengebied. Centraal staat daarin de transitie van de haven in goede balans met de leefomgeving. In de deze week gepubliceerde Uitvoeringagenda zijn de ambities van het in 2023 opgestelde ontwikkelperspectief “Samenwerken aan de toekomst van het Rotterdamse havengebied” vertaald naar concrete doelen, afspraken en projecten.

De energie-, grondstoffen- en materialentransitie maakt dat de haven de komende jaren een ingrijpende verandering doormaakt. Deze ombouw van de haven vraagt forse investeringen en (extra) fysieke en milieuruimte, terwijl de beschikbaarheid van deze ruimte en de vergunningverlening onder druk staat, onder andere als gevolg van de stikstofproblematiek. Daarnaast komen vanuit verschillende nationale programma’s en projectprocedures extra ruimteclaims op de haven af. Zo is de haven in beeld als locatie voor kernenergie en voor de extra aanlanding van windenergie. Daarnaast kijkt Defensie naar de Maasvlakte 2 voor gegarandeerde havencapaciteit en als locatie voor incidentele amfibische oefeningen.

Niet alles past
Eerste studies laten zien dat dit een ruimtetekort oplevert van circa 850 hectare op lange termijn. Het integraal afwegen van de vele ruimteclaims in de Rotterdamse haven wordt op de NOVEX-tafel voorbereid en de afspraken in de Uitvoeringsagenda helpen daarbij. Door samen te werken ontstaat samenhang in ruimtelijke keuzes op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de haven starten de NOVEX-partners gezamenlijk een onderzoek naar nut, noodzaak en impact op de omgeving van verschillende oplossingsrichtingen voor het ruimtegebrek in de Rotterdamse haven en voor de versterking van de leefomgeving. Een zeewaartse uitbreiding maakt daar deel van uit.  

De komende maanden zullen verschillende onderzoeken die in het kader van NOVEX zijn uitgevoerd beschikbaar komen, waaronder een onderzoek naar het ruimtegebrek in de haven, een technische verkenning zeewaartse uitbreiding en een onderzoek naar de inpassingsmogelijkheden en risico’s van een toename van waterstof(dragers) in het havengebied, waaronder ammoniak. Ook wordt momenteel hard gewerkt aan oplossingen voor de stikstofproblematiek. Alle onderzoeken worden gepubliceerd op: www.novexrotterdamsehaven.nl

Afgewogen ruimtelijke keuzes belangrijk
Voor Deltalinqs is de samenwerking in NOVEX-verband belangrijk om te komen tot afgewogen ruimtelijke keuzes voor de lange termijn (2030 en 2050) met als doel de transitie van het Rotterdamse Haven Industrieel Complex te realiseren in goede balans met een veilige en gezonde omgeving. Daarbij is het voor Deltalinqs essentieel om als NOVEX adaptief en wendbaar te blijven en ook het huidige investeringsklimaat en de concurrentiepositie van de haven en industrie bij de uitvoeringsagenda te betrekken, zonder de lange termijn uit het oog te verliezen.