Rotterdamse haven blikt terug op mooie resultaten arbeidsmarktaanpak

Rotterdamse haven blikt terug op mooie resultaten arbeidsmarktaanpak

Onderwijsinstellingen en bedrijven in de Rotterdamse haven hebben in 2024 samen belangrijke stappen gezet om meer jongeren te interesseren voor een mooie baan in de haven én om bijvoorbeeld nieuwe doelgroepen te bereiken. Zo maakten alleen al 43.189 leerlingen kennis met de haven (ten opzichte van 38.500 in 2023), waarvan zo’n 816 leerlingen uit Rotterdam Zuid.

Ook werd de campagnepagina van ‘Werken in de Rotterdamse haven’ maar liefst 20 miljoen keer bezocht, met uiteindelijk 37.000 doorverwijzingen naar bedrijven en opleiders in de haven. Dat en veel meer blijkt uit de jaarlijkse terugblik op de gezamenlijke arbeidsmarktaanpak die onderwijsinstellingen, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Deltalinqs hebben ontwikkeld onder de vlag van de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE).

De Rotterdamse haven kent, ondanks dat delen van de basisindustrie het momenteel zwaar hebben, nog steeds veel prachtige vacatures (circa 6.000). Van dataspecialist, logistiek havenmedewerker en procesoperator tot vrachtwagenchauffeur. Van praktisch opgeleid tot wetenschappelijk opgeleid. Het is allemaal nodig in de haven. Zeker nu de komende tien tot vijftien jaar volgens onderzoek zo’n 30% van de mensen met pensioen gaat en functies en banen ingrijpend veranderen door onder meer de energietransitie en digitalisering/automatisering. De partners in de HCCE-coalitie maken zich daarnaast hard om te zorgen dat mensen van bijvoorbeeld sluitende (chemie)bedrijven snel nieuw werk vinden elders in de Rotterdamse haven.

Veel initiatieven om mensen kennis te laten maken met de haven
De samenwerking van het Havenbedrijf, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam en de onderwijsinstellingen bestaat uit verschillende projecten om een breed publiek kennis te laten maken met de mogelijkheden van werken in de haven, door te laten zien dat werken in de haven interessant, innovatief en duurzaam is. Jongeren worden geïnspireerd en rondgeleid en er worden gerichte campagnes en programma’s opgezet om de instroom naar haven- en technische opleidingen te stimuleren met stages, baangaranties en om- en bijscholing.

Renée Rotmans, programmamanager Sociale innovatie bij het Havenbedrijf Rotterdam: “Met alle partners proberen we kinderen al vanaf jongs af aan warm te maken voor de Rotterdamse haven en de beroepen die er zijn of gaan komen, door te laten zien dat werken in de haven innovatief, duurzaam en hip kan zijn. Daar wordt het zaadje gepland. Het is namelijk anno 2025 niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen en jongeren de haven als potentieel werkgebied zien en veel mensen denken nog dat het werk hier zwaar en vuil is, terwijl het hoogproductief en goedbetaald werk is. Je kan bij veel bedrijven werken aan mooie, innovatieve projecten zoals duurzame energie, scheepvaart en nieuwe procestechnologie.
We kunnen terugkijken op een mooi jaar voor de sociale agenda. Met de opening van de wijkhubs in o.a. Pendrecht-Zuidwijk waar we tientallen mensen aan het werk hebben geholpen en via het vernieuwde Port Rangers programma van het EIC. Met het onlangs geopende Portlantis verwachten we verder nog meer jongeren (en hun ouders/begeleiders) bekend te maken met alle mooie banen in de haven. Ook werken we de komende jaren aan een hernieuwd concept van Techmission010 op RDM, waar een techniek experience zo veel mogelijk jongeren warm zal maken voor de techniek.”

Antje Koster, programmadirecteur Sociale transitie bij Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de haven: “In 2025 lanceren we nieuwe campagnes en mooie, interessante verhalen van mensen die in de haven werken. Ook wordt er een vacaturesite gekoppeld aan www.werkeninderotterdamsehaven.nl en ontwikkelen we een speciaal stageloket voor meer stages. Verder gaan we mooie portretten van vrouwen maken en lanceren we nieuwe video’s van medewerkers uit allerlei doelgroepen die prachtige functies vervullen hier in de haven. Ook op het gebied van inclusief werkgeverschap hebben we in 2024 de eerste stappen gezet. De toolkit Inclusieve Haven heeft inmiddels ruim 1.800 gebruikers en met diverse workshops en events hebben we al ruim 120 werkgevers bereikt. Begin 2025 is de TNO gedragsscan gelanceerd, die dit jaar verder wordt uitgerold.”    

De HCCE-coalitie kan terugkijken op een mooi jaar. Een kleine greep uit de resultaten:

  • Instroom nieuw talent; met de in 2024 uitgevoerde Carrière Start Garantie zijn studenten zeker van een stageplaats incl. vaste stagevergoeding, begeleiding en vergoeding van school- en boekengeld. Na het behalen van het diploma worden studenten geholpen met een baan bij één van de deelnemende bedrijven. Sinds de start in schooljaar 2022/23 zijn er inmiddels in totaal 348 leerlingen ingeschreven, waarvan een derde uit Rotterdam Zuid (NPRZ).
  • Kennis maken met de haven; via het Haven Loopbaan- en Oriëntatie Begeleidingsprogramma waar het EIC Mainport Rotterdam, JINC, Maritiem Museum, IT Campus en Belasting en Douane Museum samenwerken in een doorlopende leerlijn om kinderen van 8 t/m 18 jaar kennis te laten maken met de haven, hebben we 43.189 kinderen bereikt. Onlangs is er een LOB-waaier gelanceerd waarin alle scholen in en rondom Rotterdam kennis kunnen maken met de havenprogramma’s die lopen van 8 t/m 18 jaar. Doel: ieder kind komt in ieder geval 1 keer in aanraking met de haven.
  • Wijkhubs; via de halverwege 2024 geopende wijkhubs in onder andere Pendrecht-Zuidwijk zijn binnen een half jaar (aug-dec 2024) 51 werkzoekenden aan het werk gegaan bij bedrijven in de haven. Daarvan zijn meer dan 100 mensen in contact gebracht met bedrijven in de haven. Via de wijkhubs brengen we mensen direct in contact met recruiters van bedrijven en dat werpt zijn vruchten af.
  • Energietransitie; met Darel Education bereikten we samen met o.a. Gasunie, TenneT en Havenbedrijf Amsterdam 25.000 leerlingen die de masterclass energietransitie hebben gevolgd in het voortgezet onderwijs en MBO, om daarmee ons energiesysteem, de industrie en de energietransitie en uitdagingen zichtbaar en kenbaar te maken bij jongeren.
  • Andere doelgroepen bereiken:
    • In 2024 zijn er 306 mensen uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de haven aan het werk gegaan in de haven;
    • Ook werden in totaal 369 statushouders aan het werk geholpen, waarvan 118 in 2023 en 251 in 2024;
    • In totaal gingen er in 2024 153 vluchtelingen aan de slag in de haven.
  • Verbinding arbeidsmarkt en onderwijs (of haven gerelateerd onderwijs):
    • In totaal 282 studenten werkten afgelopen jaar aan praktische vraagstukken voor de haven in de fieldlabs voor industriële elektrificatie, groene chemie, waterstof en circulariteit;
    • In totaal vonden vorig jaar zo’n 331 stages op MBO-, HBO- en WO-niveau plaats in de haven;
    • In totaal 259 studenten stroomden in 2024 vanuit de bij HCCE betrokken opleidingen door naar een baan in de haven.

Achtergrond
Sinds 2023 bundelen Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Techniek College Rotterdam en STC (Scheepvaart en Transport College) hun krachten binnen de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE), samen met verwante partners zoals EUR, TUD, TNO en provincie Zuid-Holland. Samen werken zij in dit verband aan een toekomstbestendig arbeids- en onderwijsaanbod, zodat voldoende goed opgeleide vakmensen klaarstaan om onder meer de energietransitie in het Rotterdamse haven- en industriegebied mogelijk te maken. HCCE wordt medegefinancierd door de Europese Unie (JTF), samen met publiek-private middelen van de partijen zelf. Met deze gezamenlijke arbeidsmarktaanpak willen de partijen niet alleen meer mensen enthousiasmeren voor een loopbaan in de haven, maar ook nieuwe doelgroepen bereiken.