Behind the Scenes
Op 13 mei 2019 kreeg iedereen met interesse in de industrie de kans om eens achter de schermen te kijken bij Behind the Scenes @Rotterdam. Tijdens deze bijzondere dag, georganiseerd door Deltalinqs, VNCI, Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam, openden zes chemiebedrijven hun deuren voor nieuwsgierigen.
Bij Shell Pernis en ExxonMobil werd gesproken over de energietransitie bij die bedrijven en wat de kansen zijn. Huntsman liet zien dat hun materialen in een grote variatie aan producten zitten, van McDonald’s-doosjes tot aan matrassen. LyondellBasell gaf tijdens de tour een kijkje in de toekomst in wording met het Circular Steam Project. BP liet een aantal studenten van Wolfert Tweetalig zien hoe een raffinaderij er in het echt uitziet. Onderweg naar de locaties kregen de deelnemers ook een goed beeld over de andere activiteiten in de haven.
De middag was gevuld met een gezamenlijk programma bij RDM. Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program, opende de middag samen met Joost Hoeben, de dagvoorzitter. Alice Krekt schetste de uitdagingen van de transitie voor het Haven Industrieel Complex, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming van industriële processen. Volgens haar is het belangrijk om vooral nu te beginnen met wat kan, want: "Warmteuitwisseling en electrificatie van bepaalde processen is de eerste fase."
Gedeputeerde Baljeu nam de zaal vervolgens mee over het belang van de regio voor innovatie, banen en de energietransitie. De Rotterdamse regio, mét een sterke industrie, kan als powerhub van Europa gaan fungeren. VNCI-voorzitter Bernard Wientjes stelde in haar thuisstad de nieuwe VNCI-directeur Manon Bloemer aan de aanwezigen voor.
Het hoofdprogramma was gevuld door dr. John Grin, professor aan de UvA en door wetenschapscommunicator Marloes ten Kate. John Grin deelde een inspirerende visie over hoe de industrie meer embedded kan raken in de maatschappij en hoe de energietransitie kan versnellen. Marloes ten Kate liet met aansprekende voorbeelden zien hoe de industrie beter haar verhaal kan vertellen: "Maak het dichtbij en maak het persoonlijk." Zij illustreerde dit voortreffelijk door te laten zien dat donaties ophalen aan de hand van cijfers over kinderen met honger minder geld genereert dan een verhaal over één specifiek meisje dat door gebrek aan voedsel niet aan haar toekomst kan werken.
Het publiek ging vervolgens uiteen om in aparte groepen aan de slag te gaan met energietransitie, pijpleidingen, storytelling in de industrie en de werknemer van de toekomst. Hier kwamen ook leuke persoonlijke inzichten voorbij, bijvoorbeeld door een deelnemer aan de sessie Werknemer van de Toekomst: “Wat ik vroeger op de tekentafel deed doet mijn zoon nu in 3D." Tijden veranderen en behoeftes veranderen.
De dag werd afgesloten door wethouder Arno Bonte, die de industrie complimenteerde met de inzet die al gedaan wordt. “Wat ik zo mooi vind is dat heel veel van de chemiebedrijven al goed bezig zijn met de Energietransitie. Maar nog te veel in het verborgene. Kom op met de verhalen over jullie bijdrage!”