Rotterdam profileert zich internationaal als waterstofhub

Rotterdam profileert zich internationaal als waterstofhub

Tijdens de tweede editie van de World Hydrogen Summit heeft Rotterdam zich gepositioneerd als Hydrogen Gateway to Europe. Een plek waar grootschalige productie, import, doorvoer en gebruik van waterstof plaatsvindt. Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program, gaf een toelichting op de rol die de blauwe waterstof van het project H-vision in die ambitie speelt.

De World Hydrogen Summit werd gehouden van 9 tot en met 11 maart en was volledig online. In de internationale conferentie werd ingegaan op de wereldwijde trends in waterstof en de technologische toepassingen daarvan. Belangrijke internationale spelers uit onder meer de VS, China en Japan waren aanwezig. De topconferentie werd geopend door burgemeester Aboutaleb. Ook wethouder energietransitie van de gemeente Rotterdam, Arno Bonte, gaf een keynote over de regionale ambities voor waterstof.

Gunstige ligging
Rotterdam wil het Haven Industrieel Complex (HIC) en het aangesloten gebied doorontwikkelen naar de grootste duurzame waterstofhub van Europa en profileert zich als de Hydrogen Gateway to Europe. Het Haven Industrieel Complex biedt de ideale omstandigheden om kansrijke initiatieven voor waterstof te laten uitgroeien tot grootschalige toepassingen. Rotterdam heeft veel potentie op het gebied van waterstof, vanwege de gunstige ligging als diepzeehaven, de aanwezigheid van grootschalige (petro)chemische industrie, de aansluiting van windenergie vanaf de Noordzee en infrastructuur als onderdeel van de corridor van vloeibare, gasvormige energiedragers voor Noordwest-Europa. Het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven en regio is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Zeker de partners in het Deltalinqs Climate Program (DCP) spelen hier een belangrijk rol in. “Voor een snelle decarbonisatie van de industrie en een start van de waterstofeconomie is H-vision een noodzakelijke bouwsteen op de weg naar een waterstofeconomie", zo betoogde Alice Krekt, programmadirecteur van het DCP, in haar presentatie.

Waterstofhotspot
Wethouder Bonte promootte Rotterdam als dé waterstofhotspot in zijn slotwoord: "De waterstofhub is de sleutel in onze energietransitie. We hebben groene waterstof nodig om fossiele brandstoffen te vervangen in onze industrie, schepen en vrachtwagens. Rotterdam is de 'place to be' voor waterstofoplossingen. Als je wilt testen, investeren of ontwikkelen op het gebied van waterstof ben je van harte welkom in onze stad en de haven van Rotterdam!"